szerző:
techline.hu

Minek már az XP-t tuningolni, amikor itt a Windows 7?

Minek már az XP-t tuningolni, amikor itt a Windows 7? Nos, mielőtt elrohanunk Windows 7-est telepíteni, inkább lassítsunk, és várjunk meg egy-két javítócsomagot. Szinte minden operációs rendszer esetében kell pár hónap, mire a rendszer - a visszajelzések alapján - igazán kiforrott lesz.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint a benchmark eredmények: bár a Windows 7 előzetes verziója minden területen gyorsabb volt, mint az XP, mire elkészült a végleges Windows 7, a helyzet megváltozott. A végleges Windows 7 jelenlegi állapotában még mindig lassabb, mint a most már évek óta „csiszolódó” XP, igaz a Vistánál gyorsabb (persze ez nem nagy kunszt: a Vistánál még a zsákban futás is gyorsabb…)

 

Korai tehát még temetni az jó öreg Windows XP-t! Jól tudják ezt a segédprogramok fejlesztői is: mi most a hangzatos nevű „XP Tweaks Unlocked” legújabb verzióját vettük szemügyre. 

A szoftver használata nagyon egyszerű: csupán kategorizált ablakokat kapunk, mindegyiken opciókkal. Ezeket ki- vagy bekapcsolhatjuk. Sajnos magyar nyelvű verzió  nincs, de a lehetőségek röviden és frappánsan lettek megfogalmazva, szóval már alapfokú angol tudással is elboldogulunk.

 

Az első fülön (General) az általános dolgokat kapcsolgathatjuk ki vagy be. Ha valamit kikapcsolunk, akkor elesünk egy-egy szolgáltatástól, cserébe viszont gyorsul a rendszer, illetve a bootolás (ez attól függ mit kapcsoltunk ki.) Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor egy kattintással visszaállíthatjuk az adott funkciót. Mivel minden rendszer- és gép más és más, egy kis kísérletezés nem árt (ahogy az odafigyelés sem, mert ha fontos rendszerfunkciót tiltunk le, azzal komoly károkat okozhatunk adatainkban is!).

A General fülön olyan funkciókat állíthatunk le egyszerűen, mint például a tömörített mappák kezelése, a távoli hozzáférés (amúgy sem biztonságos dolog), a teljesen felesleges „file association web service”, vagy éppen a hibaüzenetek küldése. 

 

A második fül (Services) már érdekesebb, itt a különböző rendszer szolgáltatásokat kapcsolgathatjuk. Persze ezt megtehetjük trükkökkel/registry-turkálással, vagy a services.msc segítségével is  - itt azonban szépen ki van gyűjtve nekünk minden. Ha átlagos felhasználók vagyunk, akár mindet kikapcsolhatjuk, az XP ugyanúgy fog működni, mint eddig, csak észrevehetően gyorsabban. 

A harmadik oldalon az Internet Explorer-el kapcsolatos beállításokat találjuk. Ha valamilyen titokzatos, önsanyargató okból nem Firefox-ot vagy Operát (esetleg Chrome-ot, Safarit) használunk, akkor itt kicsit feltuningolhatjuk az IE-t. Illetve jelen esetben lebutíthatjuk, ez azonban előnyére válik, hiszen sok felesleges dolgot ki tudunk kapcsolni, ezzel is gyorsítva a böngészést, illetve a böngésző „betöltődését”. Persze csodákat ne várjunk, nem lesz egy-két pipa hatására Opera gyorsaságú böngészőnk, de a helyzet kicsit javítható. Beállíthatjuk, hogy az átmeneti fájlok folyamatos törlését, az igen idegesítő ún. 404-keresőt, vagy éppen letilthatjuk az ActiveX-et. Sőt van egy gomb az Internet Explorer eltávolítására is, talán a készítők is érezték, hogy ez ide kell.

A negyedik fül, a sokak által kedvelt és használt

Windows Media Player tuningolására szolgál. A WMP valóban egy remek ki alkalmazás, de sajnos nem a leggyorsabb. Itt segíthetünk rajta picit: kikapcsolhatjuk az automatikus upgrade üzeneteket, az automata kodek-letöltőt (ami nekem még soha, de soha az életben nem talált megfelelő kodeket a neten), sőt, az automatikus licenc kérést és hasonló kütyüket is lekapcsolhatjuk. Sőt, van egy gomb, amivel engedélyezhetjük a Media Player uninstallálását. 

Az utolsó fülön apró, vegyes, ám a rendszert meglepően gyorsító kis tuningokat találunk. Ezek sem újdonságok, itt is csak az a jó, hogy egy helyre gyűjtve, könnyen elérhetően kapcsolgatjuk őket ki- és be. Figyelmeztető üzenet-buborékok (tök felesleges), kereső-asszisztens (magyar szlengben „idegesítő kiskutya”) és hasonló XP-s jópofaságok. Átválthatunk klasszikus Start Menüre (meglepő, de sok installált szoftver esetében a régi kinézetű Start Menü gyorsabb, rejtély, hogy miért…), sőt kikapcsolhatjuk az ún. „thumbnail catching” (előnézeti képek) funkciót is, ezzel is gyorsítva a mappák közötti tallózást.

A rendszert felgyorsítani persze még ezzel a remek kis szoftverrel sem lesz egyszerű: minden számítógép másképpen viselkedik, ráadásul minden felhasználónak más fontos. Egyet tehetünk: kísérletezzünk és ha észrevehető gyorsulást tapasztalunk, akkor megérte. Ha pedig nem látunk változást akkor valószínűleg olyan gyors gépünk és rendszerünk van, hogy nem is kell hozzá tuning (van ilyen a világon?).

A szoftver ingyenesen letöthető innen. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megnősült a „Szikla”

Megnősült a „Szikla”

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt