szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkerülhetővé válhat az élsportolók túlterhelése és a sportpályákról ismert hirtelen szívhalál egy új magyar mobiltechnológiai fejlesztés segítségével. A Mobilitás és Multimédia Klaszter, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az I-QRS közös technológiai projektjéből világsiker válhat.

A hazai fejlesztés egy a sportolóra helyezett kisméretű – mobilkommunikációra alkalmas – mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. A mellkasra helyezett mellpánt egyszerre méri a sportoló különböző élettani és mozgás paramétereit - EKG, testhőmérséklet, gyorsulás, elfordulás és távolság -, és az olyan külső környezeti jellemzőket, mint a környezeti hőmérséklet vagy páratartalom. A mért adatok valós időben megjelennek az edző és a csapat orvosának laptopján vagy mobileszközén, amely egy szoftver segítségével minősíti és elemzi a sportoló állapotát. Amennyiben a szoftver fizikai túlterheltséget azonosít, azonnal figyelmezteti erről a kispadon ülő személyi edzőt, vagy – mobil interneten keresztül – a csapat sportorvosát.

„Nagy reményt fűzünk ehhez az életmentő találmányhoz, hiszen az elmúlt öt évben több mint harminc életerős fiatal vesztette életét a sportpályákon”– mondta a fejlesztést menedzselő Mobilitás és Multimédia Klaszter vezetője. Lemák Gábor szerint a preventív mobiltechnológiás fejlesztés elindítása közel 200 millió forintot igényel, amit hazai innovációs forrásokból pályáznak meg – közösen a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. Mint elmondta, a biztonságos élsportot támogató újdonságból nemcsak Magyarországon, hanem világszerte sikertermék válhat.

Az elmúlt években több labdarúgó lelte halálát a pályán - a magyar találmány ezt előzheti meg
© Stiller Ákos

Az MMK vezetője hangsúlyozta, hogy a piaci környezet is adott az ilyen sikeres termékek elindításához: Magyarországon az EU tagállamaiban elsőként juthatnak kockázati tőkéhez a vállalkozások a Jeremie-program segítségével. „A mérésekkel nem csak a sportolás válik biztonságosabbá, de az egyéni és csapat teljesítmények kiértékelésére is több adat áll majd rendelkezésre, ami hatékonyabbá teszi az edzői munkát is” – mondta el Jámbor László, az MLSZ sportágfejlesztési igazgatója.

A telemetriás rendszert 2008-ban a Semmelweis Egyetem Terhelésélettani Diagnosztikai Laboratóriumában Dr. Petrekanits Máté közreműködésével közel ezer terheléses vizsgálaton keresztül tesztelték, jelenleg pedig a DVSC kézilabda csapata és a Budapesti Tűzoltóság teszteli az innovatív megoldást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!