szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik ilyen az iClone szoftver, amelynek a segítségével gyakorlatilag bárki képes pár óra alatt összeütni életes...

Az egyik ilyen az iClone szoftver, amelynek a segítségével gyakorlatilag bárki képes pár óra alatt összeütni életes első, párperces animációs filmjét, mindenféle előképzettség nélkül (ha már elsajátította a program minden csínját-bínját, akkor persze akár egy teljes estés mozit is elkészíthet vele). Persze ne gondoljunk most Pixar minőségű végeredményre, de az iClone meglepően látványos dolgokra képes, miközben a használata nagyon rövid idő alatt elsajátítható. A lényege, hogy kész elemekből építkezhetünk a film elkészítésekor, a virtuális színészektől a díszletekig mindent készen kapunk, „csak" el kell helyeznünk azokat tetszésünk szerint, majd meghatározni, mivel, mi történjen, mindezt real time módon, egyszerű fogd és vidd műveletekkel.

Gyorsan belejövünk a használatába

Az iClone telepítőkészlete rengeteg objektumot és számos, a legapróbb részletekig animálható karaktert tartalmaz (ezeknek is szinte minden tulajdonságát variálhatjuk, a szemmérettől a hajon át a testméretükig), de ha extra dolgokra van szükségünk, hatalmas a választék ingyenes és pénzért megvehető plusz objektumokból, karakterekből, szkriptekből. Sőt, ha igazán egyedi végeredményt akarunk, akár mi magunk is tervezhetünk ilyeneket a megfelelő 3D-s modellező alkalmazásokban (például 3DS max), majd az elkészült elemekből egyszerűen készíthetünk összetett animációkat az iClone segítségével. Az iClone nem 3D modellező szoftver, így ebben megtervezni objektumokat, karaktereket nem tudunk, csak a már kész, vagy saját készítésű és importált anyagokból dolgozhatunk.

Bármely objektumra egyetlen mozdulattal tehetünk saját textúrát, és a legapróbb részletekig mindent testre szabhatunk. Az objektumok kölcsönhatását is néhány kattintással beállíthatjuk.
A karakterek mozdulatait, arckifejezéseit mi magunk is beállíthatjuk, akár képkockánként, de sok előre definiált mozdulatot, animációt is kapunk, amelyeket egyetlen kattintásal „ráhúzhatunk" a szereplőkre, objektumokra.

Ugyanez igaz a világításra, a kamerára és az atmoszférára is: molyolhatunk velük kedvünk szerint, vagy megoldhatjuk a dolgot sablonok segítségével.
A szájmozgást hozzáigazíthatjuk a hanghoz, sőt ha nincs felvett hangunk, a text-to-speech opció segítségével felolvastathatjuk a géppel a szövegeket, bár ez sajnos magyarul nem igazán használható semmire.
A rendezői módban úgy dolgozhatunk, mint ha egy játékot irányítanánk. A W,A,D,S billentyűkkel határozhatjuk meg, hogy merre mozduljon az adott karakter.

Textúra csere...

Az iClone emellett jól használható videofelvételek effektezésére is, mivel rengeteg látványeffektet tartalmaz, és ismeri a blue-/greenbox technológiát is. A különféle videorétegek használatával például rendkívül látványos DVD-menü háttereket kreálhatunk. Van videotextúrázási lehetőség is, így a 3D világban is elhelyezhetjük saját felvételeinket. Szóval csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mi mindenre használhatjuk a programot (meg némileg a gépünk is, mert az iClone alá azért nem árt egy erősebb processzorral, sok RAM-mal és jó videokártyával felszerelt masina).

Újdonságok az iClone 4-ben
A programból sokáig csak alverzió-frissítések láttak napvilágot, most viszont megjelent a 4.0-s verzió, amely néhány hasznos, új lehetőséggel bővíti az amúgy is jól felszerelt animációs szoftvert.
A legfontosabb újítások egyike a fentebb már említett 3D video FX és popVideo effektek, amelyeknek köszönhetően most már tökéletes megoldást jelent a program, ha különleges effektekkel szeretnénk ellátni a videóinkat.
Érdekesség a HDR (High Dynamic Range) és az IBL (Image Based Lighting) effektek használatának a lehetősége is, amelyek segítségével dinamikusabbá tehetjük a képi világot.
Apró, mégis szinte létfontosságú újítás, hogy az animációs útvonalak esetében immár meghatározhatunk lassulást, gyorsulást, tetszőleges átmeneti értékekkel.

Frissítések automatikus letöltése

Megújult az arc-/mimikaszerkesztő is, így sokkal részletesebb arckifejezésekkel dolgozhatunk,é s a szemek is sokkal élet hűbbek immár. A karakterek testének, arcának jellemzőit szinte teljesen átdolgozhatjuk, így a programhoz kapott figurákból egy kis pluszmunkával akár teljesen egyedi karaktereket is formázhatunk. Az új verzió karakterei mellesleg részletesebbek is, mint a korábbiak.

Az új verzióban a díszletek összeállítása is sokkal egyszerűbb, mivel rengeteg objektumot kapunk, amelyeket saját elképzeléseinknek megfelelően helyezhetünk el a térben.
Változtattak a timeline felépítésén is, praktikusan összeválogathatjuk, mely objektumok, effektek „beosztását" szeretnénk látni rajta, így könnyebben kiigazodhatunk a jelenetek beállítása közben a különféle objektum-, kamera- és atmoszféra-jellemzők között.


Mindent egybevetve, az iClone 4 a maga módján zseniális szoftver. Nemcsak azoknak a kezdőknek, akik különösebb előtanulmányok nélkül kívánnak jó minőségű animációs filmekkel előrukkolni, de a profiknak is, akik jelentős időmegtakarítással szeretnének látványos effekteket használni. Import és export tekintetében az iClone remekül használható együtt más szoftverekkel (Premiere, 3DS Max stb.).
A végeredményt akár HD minőségben is exportálhatjuk - természetesen nem kapunk megtévesztően élethű filmet, de kellő odafigyeléssel egészen profi lesz a megjelenése -, így DVD-től a YouTube-os megosztásig gyakorlatilag minden létező módon közzétehetjük remekművünket.
A programból létezik ingyenes változat is, értelemszerűen kevesebb funkcióval, de időkorlát nélkül, de igazán szabadon az EX változattal dolgozhatunk, amely 300 dollár körüli áron vásárolható meg.
Ha nem kívánunk saját karakterek és díszletek készítésével bajlódni, rengeteg kiegészítő csomagot vásárolhatunk a programhoz itt.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat

Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába