szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A SuperCollider nevű ingyenes szoftverrel „lefordítják” a zenéket, így azok bekódolt változata elfér 140 karakteren...

 A SuperCollider nevű ingyenes szoftverrel „lefordítják” a zenéket, így azok bekódolt változata elfér 140 karakteren (ennyi a Twitter limit). Ezt a 140 karaktert azután szépen tweetelik, és máris terjeszthető a „Twitter-album”. Az egész őrületet Dan Stowell, a londoni Queen Mary’s Centre for Digital Music hallgatója agyalta ki. Először csak hangeffektusokat kódoltak ilyen módon (az is érdekes kísérlet, hiszen a Collider kódot változtatva változik a majdani hang is), később azonban a többi diák már ilyen Twitter-albumokat kezdett el post-olni.

Sokan máris a zenecserélgetés jövőjét vizionálják – bár a SuperCollider kezelése egyelőre még bonyolult, és nem is hibamentes, ám valószínűleg előbb-utóbb lesz olyan verzió is, amely egy klikkelésre „visszaalakítja” nekünk a kódból a zenét, sőt streamelni is fogja. A csavar ott van a dologban, hogy az interneten innentől nem cserél gazdát a zene, a felhasználók ugyanis sima szövegfájlokat, karaktereket cserélgetnek, ami viszont már nem illegális (és ellenőrizhetetlen is). Hiszen nem csak Twitterben, de akár e-mailben, sőt csevegőben (vagy akár SMS-ben) is elfér egy-egy zeneszám „kódja”.

 

Persze ez még jóval odébb van – a Twitter zenék és albumok pillanatnyilag inkább az őskori C64-es muzsikákra emlékeztetnek, hiszen az eljárás a hanggeneráláson alapul (és nem annak tömörítésén, mint pl. az MP3). Az is elképzelhető tehát, hogy a lelkes „jövőlátóknak” ezúttal nem lesz igazuk. Érdekesnek azonban mindenképpen érdekes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást