A két ládányi McKinlay & Co. márkájú whiskyt 1909-ben hagyta maga mögött Sir Ernest Shackelton ír származású brit sarkkutató. A Whyte & Mackay cég az új-zélandi AHT örökségvédelmi alapítványt bízta meg azzal, hogy indítsanak mintavételező expedíciót a kontinensre: speciális fúrókkal vágjanak át a jégrétegen és hozzanak mintát a két ládányi italból.
 Sir Ernest Shackleton |
Az expedíciót januárban indítja Cape Royds közelébe az annak vezetésével megbízott Al Fastier. Fastier elmondása szerint a Nimrod expedíció kunyhója alatt találták meg a whiskysládákat még 2006-ban, de azok olyan mélyen voltak, hogy nem lehetett őket kiemelni. A kutatócsoport azt állította: természetesen vissza tudnak hozni pár üveget Glasgowba, de a többinek az ún. Antarktisz-egyezményhez tartozó tizenkét ország megegyezése szerint a jég alatt kell maradnia.
Richard Paterson, az italcég mester-whiskykészítője azt nyilatkozta, hogy az ital most is fogyasztható és ugyanolyan íze is van, mint egy évszázaddal ezelőtt, egy italminta birtokában pedig a cég megkísérelheti rekonstruálni a whisky receptjét.