szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A National Geographic Magazin (NGM) elkészítette 2009 legnagyobb régészeti felfedezéseinek ranglistáját. A tíz legérdekesebb kincs között van aranylelet, elsüllyedt hajó és japán tengeralattjáró is.

A NGM összeállításában a legnézettebb régészeti felfedezésről szóló hír egy a kanadai Yukon territórium egyik taván elsüllyedt gőzös megtalálása volt idén novemberben. Az aranyláz idején Alaszkába, Kanadába özönlő kalandorok nem mindegyike járt szerencsésen - a hajóroncson három megfulladt ember holttestét is megtalálták.   

A második hír az eddigi legnagyobb ismert angolszász kincslelet megtalálásához kötődik. egy amatőr régész fémdetektorral járva bukkant rá a páratlan együttesre, amely 1300 évig pihent Közép-Anglia földjében. Az aranyból készült kincseket az angolszász "ősök" drágakövekkel is díszítették. A leletek nagy része fegyverekből származhat, fegyvert ékesítő díszként szolgálhatott.

Drágaköves fogak és egy rejtélyes palatábla

Drágakövekkel ékesített fogak szerepelnek a lista harmadik helyén. Észak-Amerika déli részén, Mexikó területén, az egykori Mezoamerikában találtak különös koponyákat a tudósok. Ezek szerint 2500 éve az indiánok rovátkolással és drágakövek beültetésével díszítették fogazatukat. A köveket úgy fúrták be, hogy a fogbél nem sérült meg, tehát komoly anatómiai ismereteik voltak a műveletet végző specialistáknak.

Különleges fejdíszek és kincsek egy moche-indián síremlékben. Peruban kutató régészek egy vályogtéglákból épített, erodálódott piramisszerű síremlékben találtak rá páratlan kincsekre. Alighanem egy királysírra bukkantak, ékszerek, haloti maszkok és más fejdíszek kerültek napvilágra. 
 
Az ötödik helyen egy rejtélyes palatábla szerepel. Ezt egy 400 éves, régi kútban találták az amerikai, virginiai Jamestown gyarmati település területén. A palatáblán lévő rövidítések, feliratok nehezen olvashatók a kutatók számára, akik elmondhatják, hogy van egy angolszász rejtély is Amerikában, nemcsak az indiánok hagytak hátra érthetetlen jeleket.

Tengeralattjárók és egy vámpír

Egy Stonehenge előtti korokból származó, 24 kilométerre Stonehenge-től megtalált komplexum is izgatja a kutatókat - ez a hatodik, júniusi hír. Ez lehet az egyik legrégebbi angliai, britanniai építmények egyike. A gabonakörök révén, légifotók alapján felfedezett templom/szentély romjai mellett temetkezési helyeket is feltártak a régészek.

A hetedik legnézettebb cikk volt a két fejlett technológiájú második világháborús japán tengeralattjáró megtalálása novemberben, nem messze Hawaii partjaitól. A tengeralattjárók egyikén még repülőszerkezetek is voltak.

Fekete Szakáll, a híres kalóz hajójáról előkerült leletek szintén nagy érdeklődést keltettek idén, a lista nyolcadik helyére került ez a cikk.

Egy vámpírnak hitt személy maradványaira bukkantak Velencében a kutatók márciusban. A lelet igazi ritkaságnak számít.

Az utolsó, tizedik hír egy németországi lelet volt, ahol rendkívül régi, korai bronzkori (Kr. e. 2200-1600 közötti) sír és csontváz került elő. Ékszerekre is bukkantak az archeológusok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet