szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tajvani kutatók olyan szupervékony mikrochipet fejlesztettek ki, amellyel lényegesen könnyebb és olcsóbb laptopokat, mobiltelefonokat lehet előállítani.

Az észak-tajvani Hszincsuban kormányzati támogatással üzemeltetett Országos Nanoeszköz Laboratórium  közlése szerint az eddigi fejlesztéseket túlszárnyalva kisebb lapkákra több tranzisztort sikerült összezsúfolniuk.

"Ezzel az új technológiával az elektronikai kütyük, mint például a mobiltelefonok, vagy a laptopok kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak lehetnek" - mondta Jang Fu-liang intézményvezető. A jelenleg kapható laptopok közül kevés az olyan készülék, amely másfél kilogrammnál kevesebbet nyomna, az új fejlesztéssel ezek súlya akár 500 grammra csökkenhet.

A tajvani kutatók a 16 nanométeres gyártási technológián dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a szilíciumlapkára sűrített tranzisztorok között mindössze 16 nanométer a távolság. Az alapterület csökkentésével egyetlen működő processzormag legyártásához kisebb szilíciumlapkákra van szükség, illetve egy szilíciumostyából több hibátlan, vagy nagyobb teljesítményű processzor gyártható.

Az átlagos emberi kézköröm hossza 25 millió nanométer. A kutatók a rendkívüli kihívásokat jelentő 16 nanométeres technológiát tekintik a még elérhető határnak. A jelenlegi tömegtermelésben használt legfinomabb technológia a 32 nanométeres félvezető-gyártási eljárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában