szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életének 83. évében elhunyt Marshall Nirenberg Nobel-díjas amerikai biokémikus, genetikus - jelentette be a család csütörtökön.

A tudós még január 15-én hunyt el, halálát rákbetegség okozta - mondta nővére, Joan Geiger. Nirenberg munkatársaival 1961-ben hajtott végre olyan kísérletet, amely felfedte, hogy a DNS-ben kódolt genetikai információ miként alakul fehérjemolekulává a sejtekben.

A tudós a genetikai kód szerepének felfedezéséért és a fehérjeszintézisben betöltött funkciójának megfejtéséért 1968-ban megosztva vehette át az orvosi Nobel-díjat.

Az 1927. április 10-én New Yorkban született Nirenberg 1948-ban a floridai egyetemen fejezte be biológiai tanulmányait, majd a Michigani Egyetemen szerzett doktori fokozatot 1957-ben. Ezt követően a bethesdai az Országos Egészségügyi Intézetnél helyezkedett el, később a biokémiai genetikai osztály vezetője lett.

Kutatási területe a proteinszintézis, a genetikai kód, a nukleinsavak mechanizmusai, a szintetikus makromolekulák szabályozó mechanizmusai voltak, eredményei nagyban elősegítették a genetikai kód megfejtését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!