szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb hat magyar felfedezésű kisbolygó nevét fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió, aminek eredményeként Arany és Jókai is az égre került.


A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete összefogásában 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében már majd hatszáz aszteroidát sikerült felfedezni. Ezek jó részét a Konkoly Obszervatórium piszkéstetői állomásának 60 centiméteres Schmidt-távcsövével találták meg az egyetem kutatói és hallgatói. A Nemzeti Csillagászati Unió most hat újabb piszkéstetői felfedezés névjavaslatát fogadta el - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján. 

A program korai időszakában, 1999. december 31-én, fél órával éjfél előtt fedezett fel Sárneczky Krisztián és Kiss László egy 2-3 kilométer átmérőjű égitestet a kisbolygóöv belső részén. Az 1999 YW14 jelű aszteroidát Wonaszek Antal (1871-1902) csillagászról nevezték el, aki 1897-től haláláig a Kiskartali Csillagvizsgáló igazgatója volt. Főként bolygómegfigyelésekkel foglalkozott, a Jupiter sávjainak periodikus változásait és a Szaturnusz gyűrűinek alakváltozásait kutatta, de Nap-, Hold- és üstökös-megfigyeléseket is végzett.

Az Egri Csillagásztorony régies nevének nyomán Specula (1999 SC10) névre keresztelték el azt a 7-8 kilométer átmérőjű kisbolygót, amelyet Sárneczky Krisztián és Kiss László fedezett fel 1999. szeptember 24-én. A kisbolygóöv külső részén haladó szikla 5,53 év alatt járja körül a Napot.

Az Aranyjános (2002 RR117) apró, 1-2 km átmérőjű, 3,29 éves keringési idejű égitest, amelyet 2002. szeptember 8-án fedezte fel Sárneczky Krisztián.

Egy évvel később, 2003 július 7-én észlelte elsőként Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta a Jókaimór (2003 NY5) aszteroidát. A magyar romantika legjelesebb írójáról elnevezett kisbolygó 5,54 év alatt kerüli meg a Napot, átmérője pedig 4-5 kilométer lehet. "Talán kevesen tudják, de Jókainak volt egy 8 centiméteres távcsöve, amellyel rendszeresen kémlelte a csillagokat" - olvasható az MCSE honlapján.

Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta fedezte fel 2003. augusztus 26-án a Tittel (2003 QW68) kisbolygót. A 4-5 kilométer átmérőjű égitestet, amely 5,57 év alatt kerüli meg a Napot, Tittel Pál csillagász, római katolikus pap halálának 172. évfordulóján észlelték először. A névadó az Egri Érseki Csillagvizsgáló, majd a Gellérthegyi Csillagvizsgáló igazgatója volt. Fiatal korában Gauss tanítványaként kisbolygók pályaszámításával is foglalkozott. Tittel volt az első matematikus, akit a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé választott 1830-ban, és ő volt egy évvel később a tudós társaság első halottja.

Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta nevéhez fűződik a Ganz kisbolygó (2003 VL1) felfedezése is, amelyet 2003. november 6-án észleltek először. Az 1-2 kilométer átmérőjű aszteroida, amely 3,60 év alatt kerüli meg a Napot, nevét a svájci születésű Ganz Ábrahám (1814-1867) vasöntőmester, gyárosról, a magyar nehézipar egyik megteremtőjéről kapta, ugyanis a honlap szerint Ganz Ábrahám születésének 189. évfordulóján észlelték először a kisbolygót.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?