szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Afganisztánban működő talibánok, az iszlám harcosok jelentős része egy olyan törzsi népből származik, amely elképzelhető, hogy az ókori zsidósághoz kötődik. Indiai genetikusok - izraeli segítséggel - a korábbi sikertelen bizonyítási kísérletek után most újból megpróbálják igazolni az Afganisztánban és Pakisztánban élő pastuk esetleges kapcsolatait a mai Izrael lakóival - írja a londoni Guardian.


Észak-Pakisztán és Afganisztán lakói, a pastuk - akiknek soraiból nagyon sok iszlám harcos, talibán kerül ki - akár rokonai is lehetnek a mai Izraelben élőknek. Most genetikusok vizsgálják a lehetséges kapcsolatot a zsidók és a pastuk között. A muszlim pastuk szokásai között korábban számos olyan volt, amelyek a valamikori közös múltra utalnak a zsidókkal, de eddig semmilyen tudományos bizonyíték nem került elő a két nép rokonságáról.

Izraeli és indiai kutatók most annak a legendának eredtek a nyomába, amely szerint az asszír hódítás után, 2730 évvel ezelőtt elveszett 10 zsidó törzs leszármazottjai nem lehetnek-e éppen a már régóta az iszlám hitet követő pastuk. (Az asszírok az akkori 12-ből tíz törzset szétszórtak, a mai zsidók a megmaradt kettő leszármazottjainak tekintik magukat.)

A pastuk körében vannak legendák, miszerint Izrael népéből származnak, és bizonyos szokásaik - például a szombat megünneplése gyertyák gyújtásával, illetve tilalmaik egyes állatok húsának fogyasztására - rokonságot mutatott a zsidók hagyományaival. Egyes csoportjaik a zsidókéhoz hasonló nevet viselnek, például a Yusufzai (Juszufzaj) József gyermekeit jelzi, az úgynevezett afridi törzs elnevezése pedig akár Ephraim (Efrájim) nevéből is eredhet.

Néhány izraeli antropológusnak már régóta meggyőződése, hogy lehet rokonság a pastuk és a zsidók között, és a világ sok népe közül, amelyek az elveszett 10 törzs leszármazottjainak tartják magukat, éppen a pastuk lehetnek a legközelebbi genetikai kapcsolatban a zsidókkal. Egy indiai kutató, aki maga is az afridi törzs tagja, tehát egy Indiába (Lucknow környékére vetődött pastu törzshöz tartozik), Navras Aafreedi szinté úgy véli, hogy a pastuk eredete az ókori zsidóságig nyúlhat vissza. Az afridik Lucknow környékén élnek, Malihabadban. A körükben végzett korábbi kutatások nem igazolták egyébként a zsidókkal való rokonságot.

Egy másik indiai kutató, a mumbai (bombay-i) Nemzeti Immuno-haematológiai Intézet munkatársa, Shahnaz Ali most vérmintákat gyűjtött az afridi törzs tagjaitól, és megpróbálja igazolni a genetikai kapcsolatot a pastuk és az izraeliek között. Ebben a munkában részt vesz a haifai Izraeli Műszaki Intézet, a Technion is, ahol Shahnaz Ali több hónapot fog dolgozni. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!