szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az iPad kicsit olyan, mint egy nagyra nőtt iPhone.

Az iPad kicsit olyan, mint egy nagyra nőtt iPhone. 1,25 cm vastag, 0,7 kg, kijelzője pedig 9,7”-os (1024x768 pixeles felbontással). A rendszer felülete sok dologban hasonlít az iPhone-on megszokotthoz, de optimalizálták a nagyobb kijelzőhöz, így például a levelek olvasása, az internetezés, vagy éppen a szövegbevitel is kényelmesebb. A virtuális billentyűzeten például két kézzel is gépelhetünk, úgy, mintha hagyományos billentyűzetet használnánk.

A készüléket alapvetően használhatjuk képnézegetésre, levelezésre, internetezésre, nézhetünk rajta HD videókat (offline vagy közvetlenül mondjuk a Youtube-ról), az adatokat pedig szinkronizálhatjuk a számítógéppel, legyen szó akár PC-ről, akár Macről, természetesen az iTunes segítségével.
De lehetőségünk lesz az iWork (az Apple irodai csomagjának) használatára is, persze ehhez kapunk egy iPadra - vagyis a multitocuch képernyőre - optimalizált változatot. Így a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációk készítése is gond nélkül megoldható az iPaddal.

Az iPad képes módosítás nélkül, virtuálisan futtatni az eddigi iPhone alkalmazásokat, eredeti méretben, vagy akár teljes képernyőre nagyítva is. A rendszer saját alkalmazásait természetesen már átdolgozták a nagyobb felbontású és méretű kijelzőhöz is. Fejleszteni az iPhone-nál megszokott módon lehet majd rá, az SDK elérhető lesz az eddig megszokott módokon.
Már most is vannak kész alkalmazások iPadra. A New York Times például már itt is jelen van iPadra optimalizált alkalmazással, így közel a papír változat érzésével olvashatjuk a friss híreket, természetesen multimédiás tálalásban, videókkal kiegészítve. A Brushes alkalmazásban kényelmesen festhetünk az ujjunkkal, az Electronic Arts pedig máris előrukkolt a Need For Speed iPad változatával, amely a képek alapján nem olyan minőségű még, mint mondjuk a PC-s változat, de az iPhone-os verziónál bizonyára nagyobb élményt nyújt ezen a képernyőn.

Természetesen az e-book piacra is igyekszik betörni az iPaddal az Apple, így e-book olvasó alkalmazást is kapott a készülék, amelyet "rendkívül váratlan" fordulatként iBook névre kereszteltek. Számos - külföldi - kiadó társult a dologhoz, így már van is mit vásárolni hozzá az iBookstore-ban. A könyveket közvetlenül a kütyüről vásárolhatjuk meg, és tölthetjük le, s hasonlóan lapozgathatunk bennük, mint a hagyományos könyvekben, de persze csak virtuálisan. Természetesen van keresési lehetőség, könyvjelzők stb. Az ePub formátumot használják, így ha minden igaz, talán saját készítésű e-könyveinket is importálhatjuk, hiszen ez egy nyílt formátum, az interneten számos konvertáló alkalmazást találunk hozzá.

A gép lelkét egy 1 Ghz-es Apple A4 processzor adja és 16, 32 vagy 64 GB flash memóriával rendelkezik. Akár 10 órányi videólejátszást is bír, készenléti módban pedig közel egy hónapig húzza egy töltéssel. Van wifi (802.11n) és Bluetooth 2.1 kapcsokat, beépített hangszóró és mikrofon, gyorsulásmérő, iránytű. Sőt, 3G-n keresztül is kapcsolódhatunk a világhálóhoz. Utóbbihoz különféle adatcsomagokat is lehet majd megrendelni az USA-ban: 15 dollárért 250 MB, míg 30 dollárért korlátlan mennyiségű adatot tölthetünk le.
3G nélkül a 16 gigabájtos változat ára 499 dollár, a 32 gigabájtos 599 dollár, a 64 gigabájtos 699 dollár. 3G-vel 629, 729 és 829 dollárt, az előbbi sorrendben.

Részletes technikai adatok, további képek és videók itt >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!