szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Geeknek lenni ma már egyre nagyobb divat, így nem csoda, hogy minden szinten a lehető legjobb minőséget keressük.

Geeknek lenni ma már egyre nagyobb divat, így nem csoda, hogy minden szinten a lehető legjobb minőséget keressük. A modern technika szerves része lett mindennapjainknak, a munka, a játék, a kultúra, a kikapcsolódás sem képzelhető el kütyük széles választéka nélkül. A legújabb trendeket azonban nehéz követni, így most megpróbálunk segíteni a választásban minden területen. Válogatásunk készítésekor gondoltunk a megrögzött játékosokra, a munkamániásokra, a zeneőrültekre, a divatos kütyük kedvelőire, és a mobilfüggőkre. Bemutatjuk a idei tél legnagyobb hírt kapott újdonságait, de szigorú elbírálással, kritikus szemmel. A most következő bemutató tehát nem katalógus jellegű, nálunk az is kiderül, mire kell vigyázni, nehogy a hangzatos reklámok és stílusos bemutatók eltereljék figyelmünket a lényegről. A most következő kütyük nagy része ugyanis drága mulatság, és nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mire is költjük a pénzünket.

©

Totális szabadság
Ahogy az asztali számítógépek kezdik elveszíteni vezető szerepüket, úgy hódítanak teret maguknak a hordozható gépek, hiszen tudásban szinte ugyanazt képesek nyújtani, mint elődeik, de a teljes mobilitás szabadsága komoly érv. Szerintünk az egyik legsikeresebb próbálkozás ezen a téren Dell Latitude Z fantázianevet viselő laptopja, amely az Adamo mellett komoly riválisa az Apple Airnek. Körülbelül 2 centis vastagsága, 2 kilós súlya, maximum 1.6GHz Core 2 Duo processzora, 4GB DDR3 RAM memóriája illetve 256GB-os merevlemeze (a legnagyobb modell esetében), valamint beépített webkamerája már önmagában is meggyőző, de a 16 collos laptop igazi ereje egy külön rendelhető kiegészítőben lakozik. Plusz 400 dollárért ugyanis egy vezeték nélküli dokkolót kapunk, amelynek segítségével különösebb erőfeszítés nélkül rakhatjuk fel töltőre a gépet, vagy használhatjuk otthoni konfigurációban. Ezek után már csak hab a tortán a multitouchpad irányításba eszközölt újítás (képek forgatása, tologatása, nagyítása), illetve az érintésérzékeny képernyőkeret (EdgeTouch) funkciója.

©

Netbook a belső zsebben
A laptopok mellett a kizárólag mobilnetezésre szánt netbook modellek táborában is nagy a verseny, ugyanis egyre nagyobb irántuk a kereslet. Tavaly év végén Japánban mutatták be a Sharp PC-Z1 modelljét, amely stílszerűen a Netwalker becenevet kapta. A mindössze 5 collos, 1024x600-as felbontású, érintőképernyős megjelenítővel és mini-billentyűzettel felszerelt mini gép ugyanis elég kicsi ahhoz, hogy akár öltönyünk, vagy kabátunk belső zsebében is elférhessen, de többet nyújt, mint egy mai okostelefon. 800MHz-es processzorral, 512MB RAM memóriával, 4GB memóriával (ez persze 16 GB-ig tovább bővíthető), és 10 órát is kibíró aksival szerelték fel a gépet, viszont súlyos hiányossága, hogy a WiFi mellé nem raktak be 3G-s támogatást, amely egy Netwalker név mellett igen kellemetlen vakfolt.

©

Mobiltelefon a csuklón
Van valami sármos James Bond életérzés abban, ha az embernek a telefonja egyben a karórája is, és egyetlen gombot megnyomva suttog, miközben csuklóját szájához emeli. Több olyan óratelefont is találtunk, amely érdekes lehet a most feltörekvő kínálatból, innentől fogva már csak egyéni ízlés is stílus kérdése, hogy végül melyik mellett tesszük le a voksunkat. Elegáns választásnak tűnik a Samsung S9110 nevet viselő mobiltelefonos óra, amely rozsdamentes acélból készült, 1,76 collos, karcmentes, érintőképernyős kijelzővel van felszerelve, ráadásul még hangfelismerő funkcióval is bír, mindössze 450 eurót kell kicsengetni érte. Hasonlóan érdekes és magával ragadó modell a Kempler & Strauss "W" nevet viselő óramobilja, amely kevésbé elegáns, mint a Samsung modellje, de tudásában és használhatóságában valóban kiemelkedik versenytársai közül. Kijelzőjén akár kézzel is kényelmesen navigálhatunk (állítólag még SMS-t is lehet írni, de ebben mi azért kételkedünk), ráadásul 640x480-as felbontásban képeket és videókat is készíthetünk vele, és még MP3-lejátszónak sem utolsó. Természetesen a szériához egy kellemes Bluetooth headset is tartozik, és az egész csomag alig 200 dollárért máris a miénk lehet. A sportrajongóknak pedig végül, de nem utolsósorban a Nike+ Sportband órát ajánljuk, amely személyi edzőként figyeli minden mozgásunkat, tájékoztat a sebességről, a futás közben megtett távolságról és az elégett kalóriák számáról, ráadásul többféle színben kapható, így a fitnesz-divat megszállottjai is nyugodtan válogathatnak a tréningjük árnyalatához megfelelő modellek között.

©

Ha kell egy jó MP3-lejátszó
Nem mindenki szereti, ha mindent egyetlen eszközbe zsúfolnak, ezért még napjainkban is nagy a kereslet a jó minőségű MP3-lejátszókra, holott a legtöbb mobiltelefonnál már alapelvárás a zenelejátszás. Egy klasszikus lejátszó azonban mégis más élmény, főleg akkor, ha a Creative ZEN X-Fi2 modelljét választjuk, amely jelenleg az egyik legjobb darabnak ígérkezik a piacon. Az érintőképernyős, 3 collos TFT kijelzővel megáldott elegáns szerkezet mindent tud, amit manapság egy ilyen géptől elvár az ember: minimum 8 GB (de akár 32GB) belső memória, tökéletes hangminőséget biztosító audio-processzor, FLAC (Free Lossless Audio Codec) formátum támogatása, EP-630 zajcsökkentős fülhallgatók, MPEG4, DivX és WMV lejátszás, és AV kimenet, hogy akár a tévére kötve is böngészhessük kedvenc számainkat, sőt, még FM rádió és diktafon funkció is akad a tökéletességre vágyóknak. Nehéz belekötni a Creative 130 dolláros lejátszójába, még árában sem rugaszkodik el nagyon a jelenlegi mezőnytől ebben a kategóriában, de minőségben olyat nyújt, amely a versenytársak fölé emeli. Ha valaki nem szereti a zenés telefont, a PDA-zenelejátszót, akkor ezt a kütyüt egészen biztosan neki találták ki. 

©

Kézikonzol dobozos játékok nélkül
A Sony a jövő „handheld”, vagyis kézikonzoljaként mutatta be tavaly ősszel a PSP-Go nevű masinát, amely 50 százalékkal kisebb és 40 százalékkal könnyebb elődjénél. A korábbi PSP-t előszeretettel nevezték hordozható PlayStation2-nek is, ez a színvonal természetesen a Go esetében sem változott, hiszen a lényeges hardware gyakorlatilag ugyanaz maradt, csak a formából igyekeztek valami szebbet kihozni a tervezők, de úgy tűnik, ezért nagy árat kellett fizetni. Bár a Sony reményei szerint a PSP Go felveheti a végre a versenyt a Nintendo hasonló kaliberű DSi gépével, a gyakorlati ábra sajnos nem ezt mutatja. A korábbi PSP ugyanis egy új formátumot, az úgynevezett UMD-lemezt támogatta, amelyet még meg sem szoktak a felhasználók, a Sony máris kivette ezt a lejátszót a gépből. A Go tehát csak online vásárolt és letöltött játékokkal kommunikál, ezt pedig nem csak a fogyasztók, hanem a kiskereskedők is nehezen fogadják el. Bár a vállalat erőteljesen hangsúlyozza, hogy az UMD támogatása nem szenved hiányt, megjelenése után Európában a PSP Go szinte semmit nem tudott felmutatni. Sok kereskedő ugyanis ki sem tette a polcra, mivel nem tudtak mellé játékot eladni, és a játékosok is forrongtak, mert a PlayStation Store-ban az új játékokat drágábban adták, mint a boltokban megjelent UDM-lemezes verziót.

©

A jövő irányítója a játékokhoz: a saját testünk
A 2009-es E3 játékkonferencia egyik legnagyobb meglepetése kétségtelenül a Microsoft volt, akik Project Natal néven egy olyan új játékirányítási rendszert mutattak be, amelyhez semmilyen irányító, vagyis kontroller nem szükséges, elég csak a saját testünk. A Sony Eye Toy nevű kamerás játékötletének merész továbbgondolása ez, ahol egy kamera képezi le testünket, és a filmes világból ismert „motion capture” technológia segítségével saját mozgásunk jelenik majd meg a játékban is. A látványos bemutató mindenkit lenyűgözött, már csak azért is, mert az Xbox 360 gyártója szerint a Project Natal még arra is képes lesz, hogy arckifejezéseinket felismerje, megkülönböztesse, és a virtuális térben reagáljon rá. Aztán persze érkeztek a rossz hírek is: az élő bemutatón már nem szerepelt olyan meggyőzően a Project Natal, ráadásul a sötétebb bőrszínt már nem tudta azonosítani. Szó sincs persze virtuális rasszizmusról (természetesen ez volt az első reakció), csupán egy súlyos bakiról, ugyanis kiderült, hogy az infravörös tartományhoz közeli színképelemző (NIRS) rendszer összezavarodik a sötét bőrszín tükröződésétől, így a fejlesztőknek akad még dolguk ezzel, ha nem akarnak nagy botrányt. Az sem tett túl jót a kezdeti lelkesedésnek, amikor bejelentették, hogy csak új játékok esetében lehet majd kontroller nélkül játszani, visszafelé nem lesz kompatibilis a Project Natal, mert túl sok patch kellene a játékokhoz, és a fejlesztők nem tudnak megbirkózni a problémával. A nagy áttörés tehát a küszöbön van, de hogy mennyire is lesz nagy, az már csak idén ősszel derülhet ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálra gázolt a vonat egy embert Keszthelyen

Halálra gázolt a vonat egy embert Keszthelyen

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot