szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ABI Research tanulmánya szerint az e-hulladék hasznosításának piaca a 2009-es 5,7 milliárd dolláros szintről 14,7 milliárdosra nő 2014 végére.

Az elavult elektronikai eszközökről, számítógépekről, működésképtelen telefonokról sokaknak kizárólag a környezetszennyezés jut eszébe. Igaz, ha megfelelő technológia híján próbálja valaki az e-hulladékot hasznosítani, veszélybe sodorhatja önmagát, és környezeti kárt is okozhat. Ám az ABI Research e-Waste Recovery and Recycling című tanulmánya szerint az e-hulladék feldolgozásának piaca a 2009-es 5,7 milliárd dolláros szintről 14,7 milliárdosra nő 2014 végére. A szakemberek 20,8 százalékos növekedési rátával számoltak. Az elektronikus hulladék újrahasznosítása a technológia fejlődésének köszönhetően egyre költséghatékonyabb, a megfelelően begyűjtött és ártalmatlanított elektronikus hulladékból nyert anyagok újrafeldolgozása hatalmas üzlet – hangsúlyozza az elemzés.

Ma Magyarországon becslések szerint 100-120 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik. Ennek kevesebb mint felét, 2009-ben 40-43 ezer tonnát dolgoztak fel, ami néhány dekagramm eltéréssel az EU előírása szerint négy kilogramm/fő/éves minimumnak felel meg.

Tihanyi Ervin, a fémhulladékok begyűjtésével, kezelésével és hulladék haszonanyagok kereskedelmével foglalkozó Inter-Metal cégcsoport e-hulladék üzletágának vezetője rámutat: „Az említett érték elsősorban azért nő jelentősen, mert növekszik a berendezések visszagyűjtésének hatékonysága. Másrészt az ipar eredményességét az is növelheti, ha bizonyos – nehezen és drágán ártalmatlanítható - veszélyes anyagokat nem használhatnak már a gyártók. Harmadrészt pedig a nyersanyagárak, elsősorban fémek, nemesfémek ára is megemelkedett az utóbbi hónapokban. A piaci várakozások szerint a folyamat továbbra is tart. Márpedig az elektronikai hulladékok egyértelműen hasznosítható anyagokat tartalmaznak – a vastól az aranyig, persze jelentősen eltérő mennyiségben.”

Egyetlen trend hat ez ellen: a berendezések egyre kisebbek lesznek, egyre kevesebb fémet tartalmaznak. Gondoljunk csak az mp3 fejlődésére. Régen tízkilós rádiós magnóval a vállán hallgatott zenét valaki, azután eljutottunk a walkmanig, ami még mindig tízszer akkora, mint a mai mp3 lejátszó. Logikusan a bennük levő anyagmennyiség is csökken. Ugyanakkor ha többet adnak el ezekből, az valamelyest ellensúlyozza a folyamatot.

„A begyűjtés, hasznosítás, ártalmatlanítás tiszta költsége az e-hulladék esetében hatvan-száz forint kilogrammonként. Ha sikerül hasznosítani az e-hulladékot, abból tíz és 120 forint közötti összeg származhat”– folytatta a szakember. A feldolgozás technológiájának javulásával, bár maga a technológia drágább, hosszabb távon a feldolgozásra fordított összeg csökken, azaz az eredmény nő."
 
Az e-hulladék kezelésének költsége jelenleg húsz-harminc százalékkal magasabb, mint a bevétel, ezért van szükség olyan jogszabályokra a hulladékfeldolgozók szerint, melyek kötelezik a gyártókat, hogy oldják meg az e-hulladékuk kezelésének problémáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W.: Igazságot Orbán Gáspárnak!

Tóta W.: Igazságot Orbán Gáspárnak!

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13