szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az Endeavour amerikai űrrepülőgép. Közép-európai idő szerint 6 óra 6 perckor kötött ki, akkor, amikor Föld körül keringő létesítmény Portugáliától nyugatra, az Atlanti-óceán fölött tartózkodott.

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép megérkezett szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A kikötés közép-európai idő szerint 6 óra 6 perckor volt, akkor, amikor Föld körül keringő létesítmény Portugáliától nyugatra, az Atlanti-óceán fölött tartózkodott.

Az Endeavour közép-európai idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 14 perckor indult el a floridai Kennedy Űrközpontból.

 

 

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által közzétett felvételen az Endeavour amerikai űrrepülőgép látható Portugáliától nyugatra, az Atlanti-óceán fölött 2010. február 10-én, másodpercekkel az után, hogy az űrsikló összekapcsolódott a hozzávetőleg 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomással (ISS).

Az Endeavour rakterében jól látható az egy 18 tonna tömegű, hét méter hosszú, 4,5 méter széles összekötőmodul és az olasz gyártmányú, Cupola nevű csillagászati megfigyelő berendezés (középen, fenn). Az Endeavour hat amerikai űrhajóssal, köztük egy nővel a fedélzetén érkezett az űrbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Elindult az Endeavour - fotó

A legutóbbi tervnek megfelelően közép-európai idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 14 perckor elindult az Endeavour amerikai űrrepülőgép a floridai Kennedy-űrközpontból.

hvg.hu Világ

Indítóállásba vontatták az Endeavourt

A szerelőcsarnokból az indítóállásba vontatták az Endeavour amerikai űrrepülőgépet szerdán a floridai űrközpontban, készülve a február 7-i indulásra - közölte az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA).

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban