szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kihalás szélére került állatok közül a legnagyobb veszély a fehérfejű langurt, a szürkebóbitás gibbont és a fürgemakit fenyegeti.

Huszonöt főemlősfaj eltűnhet a Földről, ha nem hoznak sürgősen hatékony intézkedéseket a védelmükre - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a biológiai sokféleség védelmével foglalkozó több más szervezet.

A kihalás szélére került állatok közül a legnagyobb veszély a fehérfejű langurt, a szürkebóbitás gibbont és a fürgemakit fenyegeti.

A Földön élő 634 főemlősfajnak csaknem fele (48 százaléka) felkerült már az IUCN veszélyeztetett fajokat nyilvántartó vörös listájára, ami gyors növekedési arányt jelent ahhoz képest, hogy 2007-ben még csak a főemlősök egyharmada volt veszélyben,
A leginkább veszélyeztetett fajok közül öt Madagaszkáron, hat az afrikai földrészen, tizenegy Ázsiában és három Latin-Amerikában él a legfrissebb jelentés szerint, amelyet 85 szakember állított össze a világ minden tájáról.

A legnagyobb veszélynek a fehérfejű langur (Trachypithecus p.poliocephalus) van kitéve, amelyből mindössze 60-70 példány maradt fenn Vietnam északkeleti részén. Ugyanebben a térségben a szürkebóbitás gibbon (Nomascus nasutus) állománya körülbelül 110 példányra zsugorodott. Madagaszkáron nem egészen száz fürgemaki (Lepilemur septentrionalis) maradt - részletezi a jelentés.

A legnagyobb veszélyben mégsem azok a főemlősök vannak, amelyek állománya leginkább megfogyatkozott, hanem azok, amelyek élőhelyét elpusztították és, amelyekre továbbra is vadásznak.

"Ténylegesen a legritkább főemlősfaj a hajnani gibbon (Kínában), de a pekingi kormány időközben nagyon szigorú állatvédelmi intézkedéseket hozott. Ez a főemlős ezért nem is szerepel a mostani listán, mert ennél sokkal többet már nem tehetünk" - mondta Simon Stuart, a fajok túlélési esélyeit vizsgáló IUCN-bizottság elnöke.
Az állatvilágban "a gerincesek csoportjában a főemlősök a leginkább veszélyeztetettek" - hangsúlyozta Russell Mittermeier, az IUCN főemlősökkel foglalkozó szakcsoportjának elnöke. A kutatók abban reménykednek, hogy a "top 25" listával sikerül megszerezni a közvélemény és a kormányok támogatását a sürgős állatvédelmi intézkedésekhez, különösen az ENSZ biodiverzitási konvencióját felülvizsgáló következő tanácskozás előtt, amelyet októberben Japánban tartanak.

"Ha egy faj nagyon kis területre szorul vissza, akkor a társadalomnak már nem kerül sok pénzébe, hogy megvédje" - hangoztatta Stuart. "Egy dolog azonban megvédeni egy fajt a kihalástól, ahogyan a kínaiak tették, és más dolog, ha már visszatelepítésről beszélünk" - húzta alá a szakember. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a mozgósítható eszközök karnyújtásnyira vannak, de mostanáig elszalasztottuk a cselekvést.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Eltűnhetnek a főemlősök Indonéziából

Kihalás fenyegeti az Indonéziában élő főemlősök 84 százalékát, s "komoly a veszélye", hogy egyes fajok örökre kipusztulnak - közölte az ország környezetvédelmi minisztere.

hvg.hu Tech

Ritka, mérges harapású emlőst kaptak lencsevégre - videó

A Hispaniola szigetén élő patkányvakondot csak ritkán láthatják az állatvilág iránt érdeklődő kutatók, ezért különösen értékes az a felvétel, amelyet a Dominikai-köztársaságban készítettek egy expedíció során.