szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A barcelónai kiállításon szinte minden cég szerepelt kiállítóként vagy előadóként.

 A barcelónai kiállításon szinte minden cég szerepelt kiállítóként vagy előadóként. Úgy tűnik, a gazdasági válság nincsen hatással a GSMA-ra (a rendezvény szervezőjére), a mobilpiac – ha érzi is a nehézségeket – továbbra is a figyelem középpontjában van. A kiállítás egyik fő témája természetesen a Windows Phone 7 és a körülötte zajló hype volt, (beszámolónk itt), ezen felül, mint minden évben, most is a díjátadások érdekelték a legtöbb látogatót.

Díjak és díjazottak minden mennyiségben

Megtudhattuk például, hogy a legjobb handset, a HTC Hero, a legnagyobb mobiltechnológiai áttörést az Orange érte el idén, a HD-minőségű hangátvitellel (Mobile High Definition Voice). A legjobb mobilreklám díjat a Nokia viNe kapta, a legjobb mobilos játék pedig a „The Last City – Fight For Your Life!” c. Iricom remekmű volt.

Csokitelefonok a DoCoMo standján...

De láthattunk csokoládéból készült gyönyörű telefonokat a DoCoMo standján, illetve ugyanitt ismét megcsodálhattuk a Ceatec-en már bemutatott, szemmozgással vezérelhető fejhallgatót – a szemünk mozgatásával tudjuk, hangosítani, halkítani –, igazán innovatív!

A HTC Heróból ezúttal HTC Legend lesz – az új verzió sajátossága, hogy alumíniumból készül, akárcsak a legtöbb Apple termék –, és ezzel el is érkeztünk a Mobile World 2010 legnagyobb tanulságához, amit most pár bekezdésben kifejteni bátorkodunk.

A cégek ugyanis (leszámítva a HTC Legendet és a mindjárt szóba kerülő Wave-et) lassan kezdenek rájönni, hogy az iPhone-t csak egyetlen módon lehet legyőzni: mégpedig úgy, ha nem próbálják lemásolni azt.

A HTC mint a legjobb handset díjazottja...

 Hogy miért kellett nekik ehhez ilyen sok idő, az érthető: a piac minden elképesztően sikeres termék esetében először úgy reagál, hogy másolni kezdi azt (így születnek az ún. „klónok”). A Buzz lemásolja a Twittert, a Bing megpróbálja lemásolni a Google-t, a telefonok az iPhone-t, az MP3 lejátszók pedig az iPod-ot másolják bőszen és buzgón.

Egy pici szeletet lehet is hasítani a tortából ezzel a módszerrel, igazán komoly bevételt és „hírnevet” azonban csak eredeti megoldásokkal lehet szerezni. A „klón” mindig klón marad, még akkor is ha esetleg jobb, mint az eredeti. Jó példa erre, az immáron sokadig „iPhone-gyilkosnak” kikiáltott készülék, az idei kiállításon bemutatott Samsung Wave.

Samsung-iphone-wave-klón

A Wave hasonló „fun factorral” rendelkezik, mint az iPhone; magyarul szép, könnyen kezelhető, igényes kivitelezésű, öröm használni, és persze „menő”. 1 GHz-es processzor, 3.3” érintőképernyő jellemzi, letölthetünk játékokat, hallgathatunk zenéket, térképek, e-könyvek, lifestyle, kutyafüle... Egyetlen gond van vele csak: akinek már van iPhone-ja, az nem fogja lecserélni Wave-re, mivel igazán komoly újítást nem látunk.

A Windows Phone 7 sorozat is, akarva-akaratlanul, egyfajta „iPhone-trónkövetelő” akar lenni, bár a Microsoft csodakészülékének esetében még annyit sem tudunk elmondani, mint a Wave-ről, hiszen egyelőre nincsenek Phone 7 alapon működő kézbe vehető telefonok. Annyit tudunk, hogy valószínűleg szuper operációs rendszer lesz, közösségi elemek garmadájával, zenehallgatással, és (engedjék meg, hogy ismételjük magunkat) – térképek, e-könyvek, lifestyle, kutyafüle...

Ugyanez a történet már lezajlott 1997-ben is: a Nokia 6110-es volt az egyeduralkodó telefon, a legjobb. A csoda. Az über. A világ összes mobilcége (sőt még maga a Nokia is újabb modelljei kapcsán) próbálta legyőzni a királyt, olyan módon, hogy másolták, fejlesztgették, klónozták (a piac ösztönös reakciója, ugyebár…) Természetesen nem sikerült: a kilencvenes évek végén, szinte mindenki  Nokia 6110-essel a kezében rohangált, egészen addig, amíg generációváltás nem történt a telefonoknál. Azaz egészen addig, amíg be nem fejezték a másolgatást, és elő nem jöttek valami teljesen újjal.

A Nokia már kísérletezik - a végeredmény egyelőre még kicsit nagydarab...

A Mobile World 2010 kapcsán már látszanak az előszelek: bár itt a Samsung Wave és a HTC telefonok is egy kicsit még mindig „ájfónosak”, az első fecskék már megjelentek. Fecskék, amelyek nem is akarják utánozni az iPhone-t, sőt büszkén hirdetik, hogy ez itt kedves vásárló, valami más. Valami új. Az egyik ilyen bemutatott készülék a Nokia N900 és újabb változatai (lesznek).

Az N900 olyasmi, mint egy mini-tablet PC és egy telefon egyben, hagyományos QWERTY billentyűzettel. Igaz, egyelőre még egy kicsit nagy kicsit ormótlanka, de legalább valami, ami határozottan nem iPhone-szerű. Szintén érdekes vonal a Sony Xperia Mini-széria. Telefonos is, számítógép is, és (eltérően az iPhone-tól), rendes, használható billentyűzete van.

Sony Xperia - kicsi is, szuper is, és egyáltalán nem iPhone!

Lassan tehát érkeznek az eszközök, amelyek (végre) már nem a „király” kivitelezését és funkcióit másolják, hanem próbálkoznak. Hogy sikerül-e vagy nem, az idővel elválik, de legalább már próbálkoznak, mi vevők pedig végre fellélegezhetünk: lassan visszatér a piacra a sokszínűség és érdekesség. Egy-két év, és mindenki olyan telefont vesz majd magának, ami a legjobban kielégíti igényeit, és nem csak az iPhone, illetve az iPhone-klónok között válogathatunk. Kiderül a 2011-es Mobile Worldön, hogy igazunk volt-e…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: LG Arena

Az iPhone megjelenése annak idején nemcsak az Apple-nek tett jót, de kellőképpen felpofozta a mobilgyártókat is.

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

66 hónapnyi veszteség után bezárhatja a mobilos részlegét az LG

66 hónapnyi veszteség után bezárhatja a mobilos részlegét az LG

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük