szerző:
techline.hu

A barcelónai kiállításon szinte minden cég szerepelt kiállítóként vagy előadóként.

 A barcelónai kiállításon szinte minden cég szerepelt kiállítóként vagy előadóként. Úgy tűnik, a gazdasági válság nincsen hatással a GSMA-ra (a rendezvény szervezőjére), a mobilpiac – ha érzi is a nehézségeket – továbbra is a figyelem középpontjában van. A kiállítás egyik fő témája természetesen a Windows Phone 7 és a körülötte zajló hype volt, (beszámolónk itt), ezen felül, mint minden évben, most is a díjátadások érdekelték a legtöbb látogatót.

Díjak és díjazottak minden mennyiségben

Megtudhattuk például, hogy a legjobb handset, a HTC Hero, a legnagyobb mobiltechnológiai áttörést az Orange érte el idén, a HD-minőségű hangátvitellel (Mobile High Definition Voice). A legjobb mobilreklám díjat a Nokia viNe kapta, a legjobb mobilos játék pedig a „The Last City – Fight For Your Life!” c. Iricom remekmű volt.

Csokitelefonok a DoCoMo standján...

De láthattunk csokoládéból készült gyönyörű telefonokat a DoCoMo standján, illetve ugyanitt ismét megcsodálhattuk a Ceatec-en már bemutatott, szemmozgással vezérelhető fejhallgatót – a szemünk mozgatásával tudjuk, hangosítani, halkítani –, igazán innovatív!

A HTC Heróból ezúttal HTC Legend lesz – az új verzió sajátossága, hogy alumíniumból készül, akárcsak a legtöbb Apple termék –, és ezzel el is érkeztünk a Mobile World 2010 legnagyobb tanulságához, amit most pár bekezdésben kifejteni bátorkodunk.

A cégek ugyanis (leszámítva a HTC Legendet és a mindjárt szóba kerülő Wave-et) lassan kezdenek rájönni, hogy az iPhone-t csak egyetlen módon lehet legyőzni: mégpedig úgy, ha nem próbálják lemásolni azt.

A HTC mint a legjobb handset díjazottja...

 Hogy miért kellett nekik ehhez ilyen sok idő, az érthető: a piac minden elképesztően sikeres termék esetében először úgy reagál, hogy másolni kezdi azt (így születnek az ún. „klónok”). A Buzz lemásolja a Twittert, a Bing megpróbálja lemásolni a Google-t, a telefonok az iPhone-t, az MP3 lejátszók pedig az iPod-ot másolják bőszen és buzgón.

Egy pici szeletet lehet is hasítani a tortából ezzel a módszerrel, igazán komoly bevételt és „hírnevet” azonban csak eredeti megoldásokkal lehet szerezni. A „klón” mindig klón marad, még akkor is ha esetleg jobb, mint az eredeti. Jó példa erre, az immáron sokadig „iPhone-gyilkosnak” kikiáltott készülék, az idei kiállításon bemutatott Samsung Wave.

Samsung-iphone-wave-klón

A Wave hasonló „fun factorral” rendelkezik, mint az iPhone; magyarul szép, könnyen kezelhető, igényes kivitelezésű, öröm használni, és persze „menő”. 1 GHz-es processzor, 3.3” érintőképernyő jellemzi, letölthetünk játékokat, hallgathatunk zenéket, térképek, e-könyvek, lifestyle, kutyafüle... Egyetlen gond van vele csak: akinek már van iPhone-ja, az nem fogja lecserélni Wave-re, mivel igazán komoly újítást nem látunk.

A Windows Phone 7 sorozat is, akarva-akaratlanul, egyfajta „iPhone-trónkövetelő” akar lenni, bár a Microsoft csodakészülékének esetében még annyit sem tudunk elmondani, mint a Wave-ről, hiszen egyelőre nincsenek Phone 7 alapon működő kézbe vehető telefonok. Annyit tudunk, hogy valószínűleg szuper operációs rendszer lesz, közösségi elemek garmadájával, zenehallgatással, és (engedjék meg, hogy ismételjük magunkat) – térképek, e-könyvek, lifestyle, kutyafüle...

Ugyanez a történet már lezajlott 1997-ben is: a Nokia 6110-es volt az egyeduralkodó telefon, a legjobb. A csoda. Az über. A világ összes mobilcége (sőt még maga a Nokia is újabb modelljei kapcsán) próbálta legyőzni a királyt, olyan módon, hogy másolták, fejlesztgették, klónozták (a piac ösztönös reakciója, ugyebár…) Természetesen nem sikerült: a kilencvenes évek végén, szinte mindenki  Nokia 6110-essel a kezében rohangált, egészen addig, amíg generációváltás nem történt a telefonoknál. Azaz egészen addig, amíg be nem fejezték a másolgatást, és elő nem jöttek valami teljesen újjal.

A Nokia már kísérletezik - a végeredmény egyelőre még kicsit nagydarab...

A Mobile World 2010 kapcsán már látszanak az előszelek: bár itt a Samsung Wave és a HTC telefonok is egy kicsit még mindig „ájfónosak”, az első fecskék már megjelentek. Fecskék, amelyek nem is akarják utánozni az iPhone-t, sőt büszkén hirdetik, hogy ez itt kedves vásárló, valami más. Valami új. Az egyik ilyen bemutatott készülék a Nokia N900 és újabb változatai (lesznek).

Az N900 olyasmi, mint egy mini-tablet PC és egy telefon egyben, hagyományos QWERTY billentyűzettel. Igaz, egyelőre még egy kicsit nagy kicsit ormótlanka, de legalább valami, ami határozottan nem iPhone-szerű. Szintén érdekes vonal a Sony Xperia Mini-széria. Telefonos is, számítógép is, és (eltérően az iPhone-tól), rendes, használható billentyűzete van.

Sony Xperia - kicsi is, szuper is, és egyáltalán nem iPhone!

Lassan tehát érkeznek az eszközök, amelyek (végre) már nem a „király” kivitelezését és funkcióit másolják, hanem próbálkoznak. Hogy sikerül-e vagy nem, az idővel elválik, de legalább már próbálkoznak, mi vevők pedig végre fellélegezhetünk: lassan visszatér a piacra a sokszínűség és érdekesség. Egy-két év, és mindenki olyan telefont vesz majd magának, ami a legjobban kielégíti igényeit, és nem csak az iPhone, illetve az iPhone-klónok között válogathatunk. Kiderül a 2011-es Mobile Worldön, hogy igazunk volt-e…

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: LG Arena

Az iPhone megjelenése annak idején nemcsak az Apple-nek tett jót, de kellőképpen felpofozta a mobilgyártókat is.

Elvérzett az NVB előtt Karácsony beadványa, amit Gulyás Gergely mondatai miatt tett

Elvérzett az NVB előtt Karácsony beadványa, amit Gulyás Gergely mondatai miatt tett

Mi az a perec, és mit keres ma a Google főoldalán?

Mi az a perec, és mit keres ma a Google főoldalán?

Dollármilliókra ítélték a gátszakadást okozó brazil bányavállalatot

Dollármilliókra ítélték a gátszakadást okozó brazil bányavállalatot

Leváltaná az Orvosi Kamara ellenzéke a 16 éve hivatalban levő elnököt

Leváltaná az Orvosi Kamara ellenzéke a 16 éve hivatalban levő elnököt

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán