szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az első kínai császár, Csin Si-huang-ot (Qin Shihuang, Kr. e. 259-210) híres agyaghadseregében szolgáló legtöbb agyaglovat "ivartalanították" - jelentette ki egy kínai régész, aki hatszáznál több életnagyságú paripát vizsgált meg.

Az agyaghadsereget, amely 1974-ben Hsziantól (Xian) 35 kilométerre keletre, kutat ásó parasztok révén került napvilágra, a modernkori régészet egyik legnagyobb felfedezésének tartják. Az első feltárás 1978 és 1984 között mindössze 6 hónapig zajlott, akkor 1087 agyagszoborra leltek. A második feltárást 1985-ben indították, majd egy év után technikai okok miatt beszüntették. A helyszín 1987 decemberében felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára, és Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé vált.

A 230-szor 62 méteres gödör a feltételezések szerint eredetileg körülbelül hatezer életnagyságú terrakottafigurát rejtett, ezekből találtak meg több mint ezret az előző feltárások során. Tavaly júniusában kezdődött meg a harmadik szakasz: az egyévesre tervezett munkálatok során a három gödör közül a legnagyobbikat tárják fel.

Jüan Csingnak (Yuan Jing), a Kínai Társadalomtudományi Akadémia régészének vizsgálatai szerint a harci szekereket húzó 520 ló mindegyikét "kasztrálták". Más volt a helyzet az agyaglovasság 116 paripájával: egy részüket ivartalanították, a többit viszont nem. Míg az ókori mesteremberek, és valószínűleg maga a császár is azt kívánta, hogy a harci szekerek elé befogott "lovak" szelídek legyenek, megkímélték a lovasság némely paripájának "férfiasságát", hogy így demonstrálják azok bátorságát.

Háromezer éves kagylókon és csontokon korábban felfedezték ivartalanított sertések leírását: Jüan Csing szerint ezek az állatokon elvégzett beavatkozásokra vonatkozó legkorábbi említések. "Ez azt jelenti, hogy az állatok ivartalanítása elterjedt gyakorlat volt több mint kétezer évvel ezelőtt, Csin császár korában" - jegyezte meg a régész, hozzátéve, hogy a felfedezés segít megérteni, hogyan szelídítették meg a lovakat, és azok milyen szerepet játszottak a harcmezőn.

"Így a terrakotta hadsereg titkaiba is betekintést nyerünk" - emelte ki.
Hu Szungmei (Hu Songmei), Hsziani Tartományi Régészeti Intézet archeológusa szerint viszont még korai bármilyen következtetést levonni, előbb az ivartalanítás bizonyítékait kell megtalálni. Mint rámutatott, a lovak csontvázain kell keresni a kasztrálásra utaló nyomokat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Hétezer éves égetett téglákra bukkantak egy kínai ásatáson

Ötezer, vagy akár hétezer éves égetett téglákra bukkantak a kínai Sanhszi (Shaanxi) tartomány egyik ásatásán. A friss leletek arról árulkodnak, hogy az ázsiai országban jóval régebbre nyúlik vissza a téglagyártás története, mint ahogy azt a régészek korábban gondolták.

MTI Tech

III. Amenhotep szoborfejét tárták fel Egyiptomban

A Nílus menti birodalom egyik leghíresebb uralkodója, III. Amenhotep vörös gránitból faragott szobrának fejét tárták fel Luxor közelében, a fáraó halotti templomában - jelentette be Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője.

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli