szerző:
techline.hu

Az Acer z5600 talán nem olyan letisztult formavilágú, mint az Apple gépei, inkább amolyan igazi „geek” külsőt kapott...

Az Acer z5600 talán nem olyan letisztult formavilágú, mint az Apple gépei, inkább amolyan igazi „geek” külsőt kapott, de meg kell hagyni, ez jól is áll neki. A ház teljesen fémes hatású, pedig valójában műanyag, kifejezetten futurisztikus érzetet nyújt.

Elöl a 23”-os kijelző (1920x1080 pixeles maximális felbontás, 5 ms válaszidő) fölött találunk egy beépített webkamerát, a kijelző alatt pedig elkülönített részben találhatók a hangszórók, amelyek kifejezetten jól szólnak a méretükhöz képest. Fölöttük egyetlen gombot találunk, mégpedig azt, amelynek a segítségével válthatunk a hagyományos Windows-külső és a kifejezetten érintőképernyőre tervezett felület között (bár ugyanezt a képernyő jobb felső sarkában látható „fül” elhúzásával is megtehetjük).
A gép bal oldalán két USB csatlakozót érhetünk el kényelmesen, míg a jobb oldalon a DVD-RW (Labelflash technológiával) meghajtó, a kártyaolvasó (SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro Duo, MS Pro-HG Duo) és a füles, illetve mikrofoncsatlakozó kapott helyet, egy gomb társaságában, amely a „hangulatvilágítást” kapcsolja ki vagy be (a hangszórók feletti csíkot, illetve a készülék lábainak alsó részét világíthatjuk be ily módon).

A jobb oldali csatlakozók mellett található a kártyaolvasó

Hátul négy USB csatlakozó mellett audio csatlakozásokat (5.1-es), egy LAN csatlakozót és eSata portot találunk. Ha a tévétuneres változatot vettük, akkor még ennek a csatlakozásait is megtaláljuk hátul, de a nálunk járt példányból ez hiányzott. Végül a gép felső részén a bekapcsolásra szolgáló gombot leljük meg.
A tesztkészülékben egy Intel Core 2 Duo (E7500 2,93 GHz) teljesített szolgálatot, 4 GB RAM társaságában, amire az érintős felülethez szánt szoftveres megoldás miatt nagy szüksége is van a gépnek, ráadásul ezen még osztozik az Intel GMA X4500HD grafikus vezérlővel is.

Csatlakozók hátul

Utóbbi tökéletes a Windows 7 Aero felületéhez és a HD filmek lejátszásához, de a legújabb 3D-s játékok kedvelői csalódni fognak benne (persze ettől még rengeteg nagyszerű casual játékkal szórakozhatunk rajta). Vigaszul csak annyit, hogy van ebből a gépből erősebb grafikus gyorsítóval szerelt változat is. Mindenesetre multimédiázni vagy kicsit visszafogottabb rendszerigényű játékokkal játszani bőségesen elegendő ez a teljesítmény is. Az előre telepített 64 bites Windows 7-est is gond nélkül viszi a z5600.
Természetesen van wifi és Bluetooth is a gépben, így kommunikáció szempontjából nagy meglepetések nem érhetnek minket.

Teljes kényelemben
A géphez vezeték nélküli egeret és billentyűzetet is kapunk, de természetesen szinte minden funkciót elérhetünk akár a 2 pontos érintőképernyő segítségével is. A Windows felületét persze nem feltétlenül így a legkényelmesebb használni, de szerencsére meglepően pontosan érinthetjük meg akár a legkisebb listaelemeket is.
Az érintőképernyőt igazán kihasználni az egy mozdulattal előhívható Acre TouchPortal felülettel tudjuk, és persze az innen elérhető számtalan alkalmazással.

Az idegnyugtató akvárium mellett kapunk egy remekül használható képnézegető felületet, ahol a kétujjas érintést kihasználva nagyíthatjuk-kicsinyíthetjük a képeket az Asztalon, illetve dobálhatjuk azokat ide-oda. Vannak érintésre optimalizált játékok, közösségi alkalmazások (például a képek gyors megosztására a Flickr-en vagy a Facebookon), van virtuális földgömb, jegyzettömb, kameraszoftver számtalan effekttel a beépített webkamera használatához és az elkészített videók YouTube-ra töltéséhez (ennek tisztességes neve egyébként Cyberlink YouCam) és persze médiaközpont (PowerCinema) a videók, DVD-k lejátszásához, vagy hogy képeinkből látványos diavetítést rendezzünk néhány mozdulattal.
Egy jó rajzprogramot még elviseltünk volna, ha már érintőképernyő van a gépben, de alapból sajnos be kell érnünk a Windows 7 kicsi Paintjével. Mi azért „lekaptuk” hozzá az internetről az ArtRage-et, hogy lássuk, miként használható festővászonként az óriási érintőképernyő, és azt kell mondanunk, hogy egészen jól lehet vele festegetni, bár a nyomásérzékenységről sajnos le kell mondanunk.
A kifejezetten érintőképernyőre optimalizált alkalmazások mellett azért a hagyományos Windows szoftverek egy részét is megfelelően kezelhetjük az érintőképernyő segítségével, bár ehhez nem árt egy kis gyakorlás, hogy az apró gombokat, görgetősávokat is tökéletes használhassuk. Van virtuális billentyűzet is, amely ha nem is kényelmes, de jól használható.
Igaz, azt is érdemes figyelembe venni, hogy egész nap a képernyő felé hadonászni nem különösebben pihentető mutatvány, szóval hétköznapi dolgokra ott az egér és a hagyományos billentyűzet, amelyik feladatnál pedig kényelmesnek ítéljük, ott az érintőpanelt is használhatjuk.
Az 1 megapixeles beépített webkamera online videocsevegéshez, vagy videóüzenetek rögzítéséhez kiváló, fotózásban nem különösebben jeleskedik, de hát nem is igazán az a célterülete.
Az általunk látott gépben egy 640 GB-os WD merevlemez volt, amelyen azért már kényelmesen elfér mindenünk, de opcionálisan akár 1 TB-os háttértárral is kérhetjük a gépet.

Mindent egybevetve, az Acer z5600 egy kifejezetten meggyőző all-in-one masina. Az érintőképernyővel azért érdemes megfontoltan bánni, a kapkodós hadonászásra nem mindig képes reagálni. A határozott mozdulatokat viszont általában azonnal megérti (nagy kár, hogy csak kétpontos érintést érzékel, ahogy az a mellékelt videón is látszik).
A gép nem dolgozik olyan csendben, mint mondjuk egy iMac, de az alapzaja azért elviselhető.
Az Acer z5600 ajánlott végfelhasználói ára bruttó 255 ezer forint, ami, tekintve, hogy egy jól összerakott, multimédiára (nem „hardcore” játékra!) kihegyezett gépről van szó, amelyhez a 64 bites Windows 7 Home Premium rendszer mellett még egy halom egyéb plusz szoftvert – beleértve a biztonsági csomagot is – kapunk, meglehetősen jó árnak mondható. Arról nem beszélve, hogy gyakorlatilag egy 23”-os monitor helyét foglalja csak el a teljes gép, mindenestül...
Aki ugyanezt a felépítést szeretné, csak a 3D-s játékcsodákhoz is megfelelő kivitelben, annak javasoljuk az Acer z5610-est, ATI Radeon HD 4670 MXM vagy ATI Radeon HD 4570 MXM videovezérlővel (bruttó 275 ezer forint körüli áron).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Balavány: Magyart az űrbe, avagy kinek fáj az a vacak tízmilliárd?

Balavány: Magyart az űrbe, avagy kinek fáj az a vacak tízmilliárd?

 Így tettek zsebre 2071 milliárdot Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei

Így tettek zsebre 2071 milliárdot Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei

Nem érzi korrektnek menesztését az FKF-vezér

Nem érzi korrektnek menesztését az FKF-vezér

Jóval kevesebb a hamis pénz az MNB szerint

Jóval kevesebb a hamis pénz az MNB szerint

Varga Mihály visszavágott az uniós pénzügyminisztereknek

Varga Mihály visszavágott az uniós pénzügyminisztereknek

Éhes jegesmedvék tucatjai kóborolnak egy orosz város környékén

Éhes jegesmedvék tucatjai kóborolnak egy orosz város környékén