szerző:
MTI

A jegesmedvék csupán mintegy 150 ezer éve fejlődtek ki a barnamedvékből - erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók a norvégiai Svalbard-szigetcsoporton (Spitzbergákon) talált ritka lelet, egy megkövesedett állkapocs vizsgálata nyomán.

A jegesmedvék az év nagy részében az Északi-sarkvidék jégmezőin élnek, és a jégtáblákat megolvasztó globális felmelegedés egyfajta jelképeivé váltak.

"Vizsgálati eredményeink megerősítették, hogy a jegesmedve fiatal evolúciós faj, amely mintegy 150 ezer éve vált külön a barnamedvétől, és rendkívül gyorsan fejlődött" - közölte Charlotte Lindqvist, a Buffalói Egyetem biológiai tudományok tanszékének adjunktusa beszámolójában.

Lindqvist és munkatársai a kövületből nyert mitokondriális DNS-t elemezték, és megállapításaikat kedden hozták nyilvánosságra az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos lapjában (PNAS).

A mitokondriumok a sejteket látják el energiával, a belőlük kivont mitokondriális DNS (mtDNS) mindig és kizárólag az anyától öröklődik tovább az utódra. A tudósok eddig is tudták, hogy a jegesmedvék a barnamedvék leszármazottai, de vita volt arról, hogy szétválásuk mikor következett be. A kutatók most úgy számolták ki a lehetséges időpontot, hogy összevetették a 100-130 ezer évesre becsült, megkövült maradványból vett DNS-mintát a mostani jegesmedvék és barnamedvék DNS-vel.

A jegesmedve-kövületek azért mennek ritkaságszámba, mert az elhullott emlősök maradványait más állatok "eltakarítják" vagy lesüllyednek az óceán mélyére.
A vizsgált példányra 2004-ben bukkant rá egy izlandi geológus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Medve támadt emberre Bernben

Egy svájci rendőr lövésekkel késztetett meghátrálásra egy medvét, amely megtámadott egy férfit egy svájci medveparkban, mind a huszonöt éves férfi, mind a hároméves medve megsebesült.