szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg Bonaparte Napóleon halálos ágyán levágott hajtincsére bukkantak a sydneyi városházán azután, hogy kitakarították a 130 éves épület alagsori raktárhelyiségeit.

A kicsi, világosbarna hajfürt éveken át pihent az impozáns homokkőépület archívumában egy levéllel együtt, de senki sem tudja, hogy mikor, miért és hogyan került oda. Margaret Betteridge, az épületben talált érdekes leleteket bemutató kiállítás kurátora elmondta: nem biztos abban, hogy a haj a száműzött francia császáré, de a kísérőlevél erre enged következtetni. Ebben egy skót férfi, név szerint Ned Todd azt fejtegeti, hogy a hajtincset egy hölgytől kapta, akinek fivére, egy bizonyos William Crockat őrnagy jelen volt, amikor Napóleon meghalt. "Ha nem tévedek, a hölgy azt mondta, hogy fivére (Crockat őrnagy) maga vágta le a fürtöt a híres halott fejéről" - írta Todd.

Mint Betteridge hozzátette, az széles körben ismert, hogy Napóleon haját levágták a halála után, és Crockat feltűnik egy olyan festményen, amely a halál bekövetkeztét ábrázolja. Sokkal rejtélyesebb, hogyan keveredett a hajtincs Sydneybe, több mint 13 ezer kilométerre Szent Ilona szigetétől, ahol Napóleon 1821-ben meghalt 51 éves korában. "Nem tudjuk, miként került ide, de nem úgy néz ki, mintha utánzat volna" - mondta a kurátor.

Beszámolt arról is, hogy az épület kétéves felújítása során rengeteg furcsa tárgyat találtak, amelyet az alagsorban tároltak. "Az egyik terem zsúfolásig tele volt a legbizarrabb és legkülönösebb dolgokkal... Koporsódarabokkal, Napóelon hajtincsével" - sorolta.
A legértékesebb tárgy valószínűleg az a hatalmas sevres-i váza, amelyet Franciaország ajándékozott a városnak egy ott rendezett 1879-es nemzetközi kiállítás után. "A francia kormányra olyan kedvező hatást tett, ahogy Sydney intézte és igazgatta a kiállítást, hogy hálája jeléül ezzel a lélegzetelállító porcelán vázával kedveskedett a város polgármesterének és lakóinak - mesélte a kiállítás kurátora.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Nincs "lószerszáma" az agyagkatonák paripáinak

Az első kínai császár, Csin Si-huang-ot (Qin Shihuang, Kr. e. 259-210) híres agyaghadseregében szolgáló legtöbb agyaglovat "ivartalanították" - jelentette ki egy kínai régész, aki hatszáznál több életnagyságú paripát vizsgált meg.

MTI Kult

Fekete fáraók nyomában

Különleges kiállítás nyílik a párizsi Louvre-ban március végén: a núbiai Meroé-dinasztia tagjainak életéről, uralkodásáról árulkodnak a leletek, amelyeket Szudánban találtak a régészek.

hvg.hu Tech

Törökország tíz legizgalmasabb régészeti látványossága

A todayzaman.com webszájt összeállította Törökország tíz legizgalmasabb régészeti lelőhelyét. Ezeket elsősorban a turisták szempontjból vizsgálták, és a látogathatóság is fontos szempont volt a sorrend megállapításakor.

MTI Tech

III. Amenhotep szoborfejét tárták fel Egyiptomban

A Nílus menti birodalom egyik leghíresebb uralkodója, III. Amenhotep vörös gránitból faragott szobrának fejét tárták fel Luxor közelében, a fáraó halotti templomában - jelentette be Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője.

MTI Tech

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek az ország déli részén, Dimitrovgrad közelében - az érmék II. (Bolgárverő) Baszileiosz (958-1025) bizánci császárt ábrázolják.

Elfogták az Iszlám Állam egyik magas rangú tagját

Elfogták az Iszlám Állam egyik magas rangú tagját

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért