szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szupermarketek fénycsövei növelik a zöldségek vitaminkoncentrációját - állapította meg az amerikai mezőgazdasági minisztérium növényélettannal foglalkozó kutatója, Gene Lester.

A zöldségek tápértékét nem is kicsit növelik a bolti fények - állítja a Discovery News szerint a minisztériumi szakértő. Lester úgy találta, hogy például a több napon át fénycsővel megvilágított spenótban bizonyos vitaminok koncentrációja megduplázódott. Mindezek nyomán át kellene gondolni, hogy milyen körülmények között érdemes tartani a zöldségeket - nemcsak az üzletekben, hanem otthonunkban is.

A folyamatos fénysugárzás hatására a növények továbbra is fotoszintetizálnak. Márpedig ez tápanyagokat állít elő bennük. A bolti fények a napfényt utánozzák, annak spektrumához hasonló a sugárzásuk, és ráadásul gyakran éjjel-nappal világítanak az üzletekben. Lester a spenótot azért kezdte vizsgálni, mert ez az egyik "legkomplettebb vitamintároló", és ez egyébként nem is ritka zöldség. Egészségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy C, A, K és E vitaminokat is tartalmaz, illetve folsavat (B9-vitamint).

Lesterék kísérletében azonos körülmények között termesztett spenótok leveleit kétféle módon tárolta. (Azon kívül, hogy néhánynak a levelét már a kísérlet elején megvizsgálta, mennyi vitamint tartalmaznak.) A kétféle tárolás azt jelentette ezután, hogy a spenót egy részét átlátszó műanyagdobozba rakta, egy másik részét pedig barna zacskókba. Mindkét csoportot a bolti hűtpultokhoz hasonló hőmérsékleten tartotta ezután. Kilenc nap múlva megvizsgálta ezeket, és kiderült, hogy a legtöbb vitamin koncentrációja 10-20 százalékkal nőtt az átlátszó tárolóeszközben tartott spenótokban, de a K vitamin szintje például 100 százalékkal megugrott bennük, akárcsak a folsavé. A letakart spenót vitaminszintje ugyanakkor nem változott vagy csökkent mindeközben.


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Krisztina O'Brien Élet+Stílus

Tények és tévhitek az avokádóról - recept

Az avokádó csak pár éve került be a magyar piacok, boltok kínálatába. S a megjelenése óta állandó vita tárgyát képezi. Gyümölcs-e vagy inkább zöldség? Hizlal-e vagy fogyaszt? Egészséges-e vagy egyenesen mérgező?

hvg.hu Gasztro

Tökéletes tökösök - receptek

A sütőtök eredeti lelőhelye Közép- és Dél-Amerika trópusi része. Az inkák, a maják, az aztékok és főként az indiánok kedvenc eledele volt. Amerika felfedezése után begurult Európába is.

Molnár Kata Orsolya Gasztro

Kávéházi ebédek 2.: business lunch

Egy üzleti ebédet nem ajánlatos a sarki kínainál vagy az irodapark menzáján letudni. De még kedvenc kisvendéglőnkben sem, bármily kötetlen hangulatban is igyekeznénk megalapozni a partnereinkhez fűződő jó viszonyt.

hvg.hu Gasztro

Menzás rémségek: mit nem akarunk többé?

Ha valami erőteljes, maradandó károkat okozott az elmúlt bő fél évszázadban gasztro kultúránkban, az kétségtelenül a közétkeztetés. Örömmel vettük a tervezett reformtörekvéseket. Még nem tudjuk, hogy milyenek lesznek, s miként valósulnak meg. De azt igen, hogy mit nem akarunk többé.

hvg.hu Gasztro

Mit főzzünk ma? – gyors receptek

Kinek van kedve hétköznap, munka után még odaállni a tűzhely mellé, hogy vacsorát rittyentsen a családnak? Amikor ott a májkonzerv a kamrában, a fóliás sonka a hűtőben, a sarkon a hamburgeres és a kínai büfé, és hajrá, pizzafutár!

MTI Plázs

Ajánlatos megmosni az előmosott salátát is

Az USA-ban átlagosan mindegyik gyártó négy áruja közül legalább egyben volt aránylag sok E.coli vagy enterokokkusz, amely súlyos fertőzést okozhat. A vizsgálat a saláták 39 százalékában mutatott ki székletből származó baktériumokat, 23 százalékban volt enterokokkusz .

hvg.hu Gasztro

A tökéletes főzelék – recept

Ha gyorsan szeretnénk valamit az asztalra varázsolni, az egyik legjobb választás a főzelék. Az alábbi receptek talán azokkal is megkedveltethetik a főzeléket, akik nem tudták feledni gyermekkoruk menzás-kulimászos emlékeit.