szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb római kori sírt tártak fel szekszárdi régészek Dombóváron, a köztemetőben előkerült leletegyüttes a város késő római kori történetéhez szolgálhat adalékokkal.

A sírból a ravatalozó mellett készülő emésztőgödör ásásakor először egy sómázas cserépkorsó került elő. A feltárás során a IV. század második felére keltezett női sír maradványaira bukkantak a szakemberek. A leletmentésről szóló jelentés szerint a viszonylag alacsony termetű, vékony testalkatú halottat fejjel keletnek, lábbal nyugatnak temették el. A koponya a jobb váll felé eldőlt, valószínűleg temetéskor párnát helyeztek a feje alá. Az elhunyt csuklóján kígyófejes bronz karkötőt, a bal kéz gyűrűs vagy kisujján két bronz karikagyűrűt találtak.

Szabó Géza, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze az MTI-nek elmondta: valószínűleg egy családi gazdaság temetőjének részletéről van szó. A temetkezési rítus és a mellékletek kivitelezése megegyezik a korban szokásossal, valószínű, hogy egyszerű, földsíros temetkezés került napvilágra. 2007-ben a dombóvári Tesco áruház területén tártak fel római temetőrészletet. Az ásatásról szóló jelentés szerint a mostani leletegyüttes új adatokkal szolgál Dombóvár késő római kori történetéhez: az eddig ismert sírcsoportok alapján feltételezett, nagyjából kelet-nyugati irányú, római út vonala kiegészíthető egy rövid szakasszal, amely a köztemető területén észak felé fordulva követi a Kapos vonalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Víz alatti várost találtak Líbiában

Egy Krisztus utáni második században virágzó, római kori városra bukkantak olasz tengeri régészek egy líbiai partszakaszon, a Földközi-tenger mentén.

hvg.hu Tech

Római ékszerek titkai: gagát, üvegpaszta és granuláció

Tucatárunak számítottak a római korban az ékszerek, a különleges darabok azonban ma is sokat érhetnek - véli egy szakértő, aki a hvg.hu-nak nyilatkozott. A római kori törvénygyűjtemények egyébként megszabták, hogy mi számít ékszernek. Erre elsősorban örökösödési eljárások miatt volt szükség.

„Most mindenkinek úgy marad a haja, ahogy van”

„Most mindenkinek úgy marad a haja, ahogy van”

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit