szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemzetközi kutatócsoport DNS-adatbázist létesített nemrégiben, amely kriminalisztikai célokra is használható. Az adatbázis nem emberek, hanem macskák genetikai kódját tartalmazza. Mindennek alapján a macskaszőr immár törvényszéki bizonyítékként is felhasználhatóvá vált egy gyilkossági ügy felderítésére.

Macskaszőr DNS-elemzése máris segített egy gyilkossági ügy megoldásában - írja a Discovery News. Mindezek után immár a kutyák és más állatok szőrének adatbázisba gyűjtése is hasznos lehet - írja a tudományos ismeretterjesztő portál. A macskaszőr révén felderített gyilkosság Kanadában történt. Douglas Beamisht ítélték el, miután kabátzsebéhez egy olyan szőrszál tapadt, amelyet sikerült azonosítani: a vizsgálat megállapította, hogy az áldozat macskájának szőre volt. Mindez arra vezethető vissza, hogy ha valaki belép egy lakásba, akkor az elektrosztatikus töltés miatt szinte mágnesként vonzza magához a macskaszőrt. Így a cipőjére, ruhájára, bőrére, táskájára könnyen rátapadhat egy-egy szőrszál.

Nemcsak az áldozatok, hanem az elkövetők háziállatai is nyomra vezethetik a rendőröket. Sőt előfordulhat az is, hogy nem a gyilkosság, rablás, lopás helyszínén, illetve nem az elkövető otthonában találnak nyomokat, hanem egy a tetthelytől távoli ponton is felbukkanhat az elkövetőhöz köthető, mindent eldöntő bizonyíték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

Már a sportigazgató mondja: Szoboszlai rövidesen távozhat Salzburgból

Már a sportigazgató mondja: Szoboszlai rövidesen távozhat Salzburgból