szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyik legrégebbi mononykus, azaz "egykarmú" dinoszaurusz maradványait fedezték fel Kínában.

A 63 millió évvel ezelőtt élt madárszerű dinoszaurusz a theropodákhoz, azaz a "szörnylábúak" csoportjához tartozott,  maradványait Honan (Henan) tartománybéli Hszihszia (Xixia) megyében fedezték fel a Kínai Tudományos Akadémia paleontológusai. Hszihszia megyében eddig rengeteg megkövesedett dinoszaurusz-tojásra bukkantak. Itt került elő a Kínában talált dinoszaurusz-tojások fele, s a harmada annak a mennyiségnek, amelyre a világban leltek, ugyanakkor a térségben igen ritkák az őshüllőmaradványok.

Az aprócska lény testsúlya alig érte el az egy kilogrammot. Rövid mellső végtagjain egy-egy karom ékeskedett. Két lábon közlekedett, s hosszú, sovány alsó végtagjaiból ítélve, meglehetősen nagy sebesség elérésére volt képes. A leletről a Zootaxa című folyóiratban számoltak a kínai paleontológusok.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Egy óriási aszteroida okozta a dinoszauruszok kihalását

A Földbe becsapódó óriási aszteroida az egyetlen logikus magyarázat a dinoszauruszok 65,5 millió évvel ezelőtti kihalására - jelentette be egy nemzetközi kutatói csoport, amely végkövetkeztetéseit a Science című tudományos folyóirat pénteki számában adta közre.

MTI Tech

A dinoszauruszok egyszerre haltak ki

A röpképtelen dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtt tűntek el a Föld színéről, spanyol kutatók most bizonyítékot találtak arra nézve, hogy kihalásuk rövid idő alatt ment végbe.

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék