szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A japán Sharp elektronikai konszern bemutatta speciális szemüveg nélkül is háromdimenziós képet mutató, nagy fényerejű monitorját. A technológia hátulütője, hogy egyelőre csak kisméretű, legfeljebb 7,5 cm átlójú monitoroknál alkalmazható, és csak meghatározott távolságról, 30 centiméterről nézve mutat három dimenziós képet.

Az éritőképernyős LCD panelek a méretbeli korlátozások miatt praktikusan csak mobil készülékekben alkalmazhatóak. Alkalmasak három dimenziós játékokhoz, valamint fényképek és videofelvételek megtekintésére.

A 3D tévékészülékek már megjelentek a piacon, igaz, ezeket csak szemüveggel lehet nézni. A japán Sony Corp. és Panasonic Corp., valamint a dél-koreai Samsung Electronics Co. és LG Electronics, cégek már vagy árulják 3D modelljeiket, vagy már bejelentették piaci bemutatását.

A Sharp kisméretű 3D képernyője nem igényel speciális szemüveget a 3D kép észleléséhez, mivel a meghatározott távoságban lévő két szemnek két különböző képet jelenít meg. A képernyő elforgatva és több szögből szemlélve is három dimenziós képet mutat.

A képernyő valószínűleg elsőként a Nintendo DSi játékkonzoljában jelenik meg kereskedelmi forgalomban. A Sharp nem hozta nyilvánosságra azoknak a cégeknek a neveit, amelyekkel tárgyalásokat folytat a képernyő alkalmazásáról. A képernyő-panelek tömeges gyártása hónapokon belül elkezdődhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

3D képmegjelenítés: túl sok a lehetőség

A háromdimenziós képmegjelenítés mindmáig megoldatlan kérdése az olyan eszköz kifejlesztése, amely egyszerre több nézőt a speciális szemüveg viselése nélkül szórakoztatna. Erre a problémára azonban a hannoveri CeBIT-en megjelent tucatnyi fejlesztő sem találta meg a megoldást.

MTI Kult

3D-s lesz az új Shrek-film

A Shrek a vége, fuss el véle (Shrek Forever After) című produkció az első az ogre-kalandok közül, amely háromdimenziós technikával készült.

MTI Kult

Mesés 3D: rekordbevétellel kezdett az Alice

Tim Burton Alice-filmjének híres fehér nyula könnyen átugorhatja a hazai pályán az Avatart: a három dimenzióban elkészült mesefeldolgozás 116,3 millió dolláros (22,7 milliárd forintos) rekordbevételt hozott az észak-amerikai piacon bemutatása első hétvégéjén.

MTI Tech

Itt a 3D-s, láthatatlanná tévő köpeny

Olyan háromdimenziós köpenyt hoztak létre német és brit kutatók, amellyel láthatatlanná tettek egy tárgyat - számolt be az amerikai Science tudományos magazin csütörtökön. A felfedezés nyomán lehetségessé válhat a jövőben, hogy nagyobb objektumokat is láthatatlanná tegyenek, bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy jelenleg még nem foglalkoznak a további alkalmazásokkal.

MTI Kult

Mesekönyv 3D-s képekkel

Térhatású képekkel illusztrált mesekönyvet fejlesztettek ki dél-koreai tudósok.

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet