szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leginkább egymásról írnak a pártok a honlapjukon, de erejükhöz mérten igyekeznek a botránytémákat is meglovagolni - állapította meg az SPSS Hungary friss felmérésében. A Fidesz és az MSZP a BKV-ügyekkel foglalkozott, az MDF-nél a benzintender a kiemelt téma, náluk és az SZDSZ-nél emellett a frekvenciapályázat is előkelő helyen áll. Az LMP vesszőparipája a Balatonring volt. Bár a hírek számát tekintve csak az utolsó előtti a Jobbik, ám ígéretekről ők írnak a legnagyobb arányban, híreik 12 százaléka minősíthető ígéretnek.

A választások felé közeledve egyre aktívabbak a pártportálok, egyre több hírt jelentetnek meg. A pártok hírei nagyobbrészt (60 százalék) más pártokról szólnak. Különösképpen a KDNP, de az SZDSZ az MDF és az LMP is. A két nagy párt kölcsönösen sokat ír egymásról: a Fidesz az MSZP-ről és a kormányról mintegy 80 százalékban, illetve az MSZP a Fideszről több, mint 60 százalékban. Sem a Fidesz, sem a KDNP gyakorlatilag nem foglalkozott a Jobbikkal március közepéig. Az LMP viszont a Fidesszel nem foglalkozott.

 

A módszer
Hét politikai mozgalom honlapját vizsgálta az SPSS Hungary szövegbányászati módszerrel. 2010 január 1. és március 17. között összesen 1596 hírt és közleményt jelentettek meg a pártok a honlapjukon, ezeket értékelték ki gépi szöveganalízissel.

Az eredményeket az SPSS adat- és szövegbányászati eszközeinek együttes használatával állították elő.

A szövegbányászati feldolgozás során előállt egy hírekre specializált szótár, illetve egy téma meghatározó szövegbányászati modell, mely később újra felhasználható új hírek elemzésére is. Ugyanez vonatkozik az elemzés adatbányászati részére.

A pártok összességében 40 százalékban tesznek ki saját magukról és 60 százalékban másokkal kapcsolatos híreket - állapította meg az SPSS Hungary.

Vannak pártok, amelyek kiemelkedően nagy arányban írnak más pártokról, vagy más témáról, tehát nem saját magukról, saját „pártéletükről”. Az egyik ilyen a KDNP, ami talán nem meglepő, hiszen másik párttal együtt szerepel a választásokon, érthető tehát, ha például a Fideszről ír sokat. 50 százalékot meghaladó arányban ír másokról az SZDSZ, az MDF és az LMP is.

A két nagy párt kölcsönösen sokat ír egymásról: a Fidesz az MSZP-ről és a kormányról körülbelül 80 százalékban, illetve az MSZP a Fideszről több mint 60 százalékban. Beigazolódott az a korábbi felvetés is, miszerint a KNDP sok más párttal kapcsolatos híre a Fidesszel való kapcsolatának köszönhető, hiszen a pártokkal kapcsolatban megjelenített hírei közel 50 százaléka szól a Fideszről.

Érdekesség még, hogy a két jobboldali párt, a Fidesz és a KDNP alig-alig meri említeni a Jobbikot, ellentétben az SZDSZ-szel és az LMP-vel, akik legalább a hírek tizedében említik őket. Érdekes, hogy az LMP egyáltalán nem ír a Fideszről, annál többet azonban a kormányról és az MSZP-ről.

Az összes kormányon kívüli pártól elmondható, hogy portáljaikon legnagyobb arányban az MSZP-ről és a kormányról, valamint a Fideszről osztanak meg híreket.

Az ábrán a nyilak iránya mutatja, hogy ki kiről írt, a nyilak vastagsága és színe pedig a „kapcsolat” számosságát mutatja.
©

Az ábra alapján a kormány az a téma, amelyről szinte minden párt ír hírt. A legerősebb kapcsolat eszerint is az MSZP és a Fidesz között van, ők írnak a legtöbbet egymásról. A Civil Mozgalom lóg ki a sorból, róluk nem ír senki és ők is csak az MSZP-vel kapcsolatban írnak.

 

Szövegbányászati technológia felhasználásával az SPSS meghatározta a hírek témáját. A feldolgozás alapja egy a politikai hírekre specializált szótár, mely körülbelül 15 ezer elemből áll.

35 téma kategória

A témakategóriák átfedései miatt egy hírhez több témát is hozzárendelt az SPSS.

 

Ezen kategóriák figyelembevételével, adatbányászati modellezés segítségével határoztuk meg a fő témákat. A modell bemenete itt egy hír-kategória mátrix volt, ami megadta, hogy egy hír megy szövegbányászati téma kategóriába tartozik bele.

A modell által meghatározott fő témák a következők lettek:
- gazdasággal kapcsolatos nyilatkozatok
- aktuális „ügyekkel”, botrányokkal kapcsolatos nyilatkozatok
- támogatások, fejlesztések
- intézkedések
- egyéb nyilatkozatok
- kampány, választások
- kormány
- bűncselekmények
- gazdaság
- vegyes kategória

A választások, kampány a legnépszerűbb téma, az LMP kivételével az összes párt nagy arányban tesz ki ezzel kapcsolatos híreket. A legtöbb választással kapcsolatos hír a Jobbikhoz és a Civil Mozgalomhoz kapcsolódik. Érdekes, hogy a Fidesz is csak kb. a hírei 10 százalékában ír erről a témáról, közel annyit, mint a kormányról, de jelentős körülbelül 20 százaléknyi a közzétett nyilatkozatok száma. Az MSZP esetében már nagyobb a választások aránya a hírekben, és itt szerepelnek legnagyobb számban a támogatásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos hírek, ami így április 11-hez közeledve talán nem is meglepő.

Megnézték, konkrétan milyen aktuális ügyekről írnak, és megvizsgálták, milyen arányban írnak ígéretekről a pártok.

Aktuális ügyek esetén jellemzően a BKV ügyekről, a kopogtatócédula gyűjtésről, a frekvenciapályázatról illetve kisebb arányban egyéb témákról is írnak.

A párthonlapok erejükhöz mérten igyekeznek tematizálni a botránytémákban. Aktuális témákban főleg a Fidesz és az MSZP foglalkozott a BKV ügyekkel. Az MDF-nél kiemelt téma volt a benzintender, náluk és az SZDSZ-nél pedig a frekvenciapályázat is. Az LMP vesszőparipája a Balatonring volt.

A Jobbiknál és a Civil Mozgalomnál szembetűnő a kopogtató cédulákkal kapcsolatos hírek aránya. Sok témával foglalkozik a Fidesz és az MDF, legkevesebb, 2 témával pedig a Civil Mozgalom.
 
Vizsgálták a feltételes szerkezetek használatának („az ígéreteknek”) a gyakoriságát a híranyagokban. Ilyen szerkezeteket a Jobbik használt legnagyobb arányban az SPSS elemzése szerint.

 

Az ígéreteket a hírekben feltételes szerkezetű mondatok segítségével azonosították, például: „...a családokat erősítené”, vagy olyan szerkezeteket vettek figyelembe, ahol a jövőről, tervekről vagy programról írtak.

Bár a hírek számát tekintve csak utolsó előtti a Jobbik, az ígéretekről ők írnak legnagyobb arányban, a hírek 12 százalékában.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Illegális adatbázis-építés a Fidesznél - figyelmeztet az SZDSZ

A Fidesz több mint fél tucat országos aláírásgyűjtést szervezett az elmúlt években, legutóbb éppen a "három csapás" törvénnyel kapcsolatban. Az SZDSZ fő problémája ezekkel az akciókkal, hogy minden bizonnyal az elsődleges, de az is lehet, hogy kizárólagos céljuk az adatbázis-építés - mondta pénteken Budapesten Gusztos Péter.

hvg.hu Itthon

MSZP: titkos választói adatbázist tart fenn a Fidesz

Az MSZP szerint titkos adatbázis alapján küldött a Fidesz kampányához anyagi támogatást kérő leveleket választópolgároknak Orbán Viktor pártelnök, ezért a szocialista párt az ombudsmanhoz fordul - mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője csütörtökön Budapesten.

hvg.hu Tech

Gyilkost buktatott le a macskák DNS-adatbázisa

Egy nemzetközi kutatócsoport DNS-adatbázist létesített nemrégiben, amely kriminalisztikai célokra is használható. Az adatbázis nem emberek, hanem macskák genetikai kódját tartalmazza. Mindennek alapján a macskaszőr immár törvényszéki bizonyítékként is felhasználhatóvá vált egy gyilkossági ügy felderítésére.

hvg.hu Itthon

Politikusfigyelő adatbázis a hvg.hu-n

Kíváncsi arra, mi jelent meg egy-egy politikusról a hvg.hu-n az elmúlt években? Vagy csak megnézné egy honatya, szakpolitikus vagy önkormányzati vezető weboldalát, blogját, facebookos vagy twitteres oldalát? Itt mindent megtalál, egy helyen.