szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hewlett-Packard, vagyis a HP tudósai bejelentették, hogy jelentős előrehaladást értek el a miniatűr kapcsolók új osztályának kutatásában. Ezek a memrisztoroknak nevezett eszközök a hagyományos tranzisztorokat válthatják fel a számítógépekben. Mindez már azt jelenti, hogy a számítógépek chipjei egyre jobban megközelíthetik az atomi méreteket - írja a New York Times.

A memrisztorokat, illetve memória-ellenállásokat 1971-ben találta fel Leon O. Chua, a kaliforniai egyetemen, Berkeley-ben dolgozó elektromérnök. Működésbe azonban csak 2008-ban léptek először, amikor a HP laboratóriumában kutatni kezdték őket.

A memrisztorok egyszerűbbek, mint a mai félvezető tranzisztorok, és áram nélkül is képesek információkat tárolni. Erről a Nature tudományos folyóiratban számoltak be a kutatók.

A memrisztorok egyaránt használhatók adatfeldolgozáshoz és adattároláshoz. A HP szakértői korábban már publikálták eredményeiket a The Proceedings of the National Academy of Sciences  című tudományos lapban. Ez a közlemény arról számolt be, hogy új módszert találtak az adatok tárolására és előhívására, visszanyerésére, méghozzá egy hatalmas, háromdimenziós memrisztor-elrendezés segítségével.

Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi kétdimenziós kapcsolati hálók helyett még tömörebb, háromdimenziós elrendezések jöhetnek létre, így kisebb helyen elférő chipek gyárthatók. Chua szerint a memrisztor alapú rendszerek jobban illeszkednek az analóg számítástechnikához, amelynek lényege a biológiai agyhoz hasonló működés. Szerinte az emberi agy is memrisztorokból áll.

A New York Times hangsúlyozza, hogy a HP kutatásai más irányba haladnak, mint a többi cég új chip-fejlesztései, így például az IBM és az Intel által kutatott phase-change (fázisváltó) memóriákkal szemben egészen új más szisztémát használ a Hewlett-Packard.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az Intel 1,25 milliárdot fizet az AMD-nek

A világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója, az Intel Corporation és a piacon legfőbb vetélytársának számító AMD csütörtökön bejelentették, hogy egyezséget kötöttek a köztük lévő vitás kérdések rendezéséről.

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján

A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján

Hiába ígér egyszerűbb áfabevallást a kormány, több munka lesz vele – állítják az adótanácsadók

Hiába ígér egyszerűbb áfabevallást a kormány, több munka lesz vele – állítják az adótanácsadók