szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harminc évvel ezelőtt került a piacra a 3M amerikai cég kutatóinak felfedezéséből született sárga öntapadós cédula, azaz a post-it, amely mindenhez tapad, de semmit sem ragasztóz össze.

A híres feltalálók amerikai csarnokába is bekerült találmány annak eredményeként született, hogy Spencer Silver, a 3M kutatója 1968-ban véletlenül felfedezett egy alacsony tapadó képességű, nyomásérzékeny és többször használható ragasztót.

A találmánnyal hat évig szinte senki sem foglalkozott, azonban 1974-ben Silver munkatársának, Artur Frynak eszébe jutott, hogy a ragasztót az énekeskönyvében lévő könyvjelzők rögzítésére lehetne használni. Az elképzelésből 1977-ben született termék, azonban a vevők nem tudták, hogy a 7,6-szor 7,6 centiméteres sárga lapocskák mire valók, ezért nem is volt sikeres. A 3M egy évvel később ingyenes termékmintákkal próbálkozott, a visszajelzésekből pedig kiderült, hogy a tesztben részt vevők 90 százaléka, ha lehetne, megvásárolná a terméket.

A post-it 1980-ban került az amerikai boltokba, egy évvel később már Kanadában és Európában is megindult az értékesítés. Minden idők legsikeresebb irodai találmányát azóta több mint 150 országban 25 féle formában 62 színben árulják.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Szenzációs magyar találmányok kiállítása

A mai Magyarország száz sikeres fejlesztését, találmányát és innovációját mutatja be a 100 csoda - A jövő születése című interaktív kiállítás, ami szerdán nyílt a budapesti Párisi Udvarban.

hvg.hu Vállalkozás

Többoldalas szövegből pár száz karakter - itt a legújabb magyar találmány

Többoldalas internetes szöveget néhány száz karakterre és legalább két nyelven - angolul és magyarul - tömörítő szoftver - első hallásra képtelenségnek tűnik - a gyakorlatban már létezik, és csupán egyike annak a négy magyar prototípusnak, melyek fejlesztését támogatja a Multimédia és Mobilitás Klaszter. A feltalálókat találmányaikról, a klaszter igazgatóját pedig a támogatásokról kérdeztük.

hvg.hu Tech

Mi lett a világ legfontosabb találmánya?

A britek szerint a röntgenkészülék a legfontosabb találmány. A londoni Tudomány Múzeumának felhívására ötvenezer szavazat alapján állt össze a múltra, jelenre és jövőre a legnagyobb hatást gyakorló találmányok tízes toplistája.

hvg.hu Tech

2009 legjobb találmányait rangsorolta a Time

2009 legjobb találmányait szedte össze a Time magazin, és a legkiválóbbnak természetesen egy amerikai találmányt tartott a szerkesztőség. Az Ares 1 rakétáról van szó, amely idén készült el, és amelyet arra terveztek, hogy embereket juttasson el a Marsra vagy a Holdra.

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart

Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni