szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig ismert legnagyobb sebességű mélytengeri áramlatra találtak rá a kutatók a Déli-sarkvidék közelében. Az új felfedezés segíti a szakembereket abban, hogy figyelemmel kísérjék a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatását.

A Nature Geoscience című folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint az ausztrál és japán kutatók által felfedezett déli-sarkvidéki áramlat kulcsfontosságú szerepet játszik a globális óceáni cirkulációban, amely segít bolygónk megfelelő éghajlati viszonyainak fenntartását. A szakemberek már korábban is találtak bizonyítékot az áramlat létezésére, azonban pontos adataik nem voltak róla. 

"Nem tudtuk, hogy milyen szerepet játszik a globális cirkulációban, ám most már biztosan tudjuk, hogy nagyon fontosat" - mondta Steve Rintoul, az Antarktiszi Klíma és Ökoszisztéma Központi Kutatóintézet (ACE CRC) munkatársa. A szakember szerint a most felfedezett az eddig ismert leggyorsabb mélytengeri áramlat, a maga 20 centiméter/másodperc átlagsebességével. "Ebben a mélységben, mintegy három kilométerrel a felszín alatt, ez a leggyorsabb áramlási sebesség, amellyel valaha találkoztunk és ez mindannyiunkat meglepett" - mondta Rintoul, aki egyben a tanulmány egyik szerzője.

Az áramlat több mint 12 millió köbméter jéghideg, oxigénben gazdag sós vizet szállít másodpercenként a Déli-sarkvidék térségében, majd lesüllyedve az óceánmederbe tovább folytatja útját északi irányba az Indiai-óceán déli részén elterülő Kerguelen-plató környékére, ahonnan aztán további óceánmedencék felé veszi az irányt. 

"A Kerguelen-plató körüli mélytengeri áramlás fontos részét képezi annak az óceáni áramlások alkotta globális rendszernek, amely meghatározza, hogy mennyi hőt és szén-dioxidot tudnak elnyelni az óceánok" - magyarázta Rintoul. A kutatócsoport két éven át kísérte figyelemmel az áramlat sebességét, sótartalmát és hőmérsékletét. Mindehhez pedig a 4,5 kilométer mélyen fekvő tengerfenékhez erősített mérőszerkezeteket használtak.

A kutatók vizsgálatainak középpontjában az áll, hogy milyen hatással van a globális éghajlatváltozás az óceánokra. Ez pedig abból fog kiderülni, hogy a cirkuláció erőssége megmarad-e a mostani szinten, vagy érzékenyen reagál a klímaváltozásra. Ehhez pedig a Déli-sarkvidék körüli hideg és sós tengervíz sebességének és tömegének további vizsgálatai szükségesek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Gazprom mindenképpen megépíti az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékeket

A Gazprom nem tesz le az Északi és a – Magyarországon is áthaladó – Déli Áramlat gázvezetékek építéséről annak ellenére sem, hogy a megválasztott ukrán államfő visszatért ahhoz az elképzeléshez, hogy nemzetközi konzorciumot hozzanak létre az ukrajnai gázvezetékrendszer irányítására és fejlesztésére – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgató tanácsának helyettes elnöke.

MTI Gazdaság

Az Európai Bizottság támogatná a Déli Áramlatot is

A Nabucco gázvezeték változatlanul elsőbbséget élvez az Európai Unió energiapolitikájában, ám a közösség támogatná a Déli Áramlatot is − fejtette ki egy szófiai energetikai fórumon az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes tagja.

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak