szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki 1997-ben ahelyett, hogy 5 700 dollárért megvásárolja az Apple PowerBook G3-at, inkább Apple-részvényt vesz ugyanennyi pénzért, ma 330 000 dollárnyi részvény tulajdonosa lenne. Az Apple többi terméke esetében is hasonló a helyzet.

Kyle Conroy, a kaliforniai Berkeley Egyetem (University of California, Berkeley) hallgatója egész rendszert dolgozott ki arra, hogy kiszámolja, melyik Apple-termék mennyit érne ma részvényekre átszámolva.

Blogjában részletezi: ha például 2001-ben egy eredeti 5GB iPod megvásárlása helyett azt a 399 dollárt valaki Apple-részvényekbe fektette volna, ma 12 000 dollárnyi részvény boldog tulajdonosa lenne. Könnyű kiszámolni, hogy a részvények negyvenszer annyit érnek ma, mint hét évvel ezelőtt – azaz ez az egyik legtöbb hasznot hozó befektetés ma. Még akkor is így van, ha az Apple 1995 decembere óta már nem fizet készpénzben osztalékot.

Az Apple nettó jövedelme 3,07 milliárd dollár volt 2010 második pénzügyi negyedévében. Valószínűleg a sikeres iPhone-eladásoknak köszönhető a vártnál jobb eredmény. (Az elemzői várakozás részvényenként 2,45 dollár volt, a valóság 3,33 dollár lett.)

Természetesen tudnunk kellett volna anno, hogy az Apple-részvények szárnyalni fognak majd. Tény ugyanakkor, hogy épeszű ember nemigen akart Apple-részvényeket vásárolni a kilencvenes évek végén, amikor a cég a csőd határán egyensúlyozott. Akik viszont akkor nagyban kockáztattak, ma mesésen gazdagok, sőt, valószínűleg a gyermekeik és az unokáik sem bánják, hogy az átlagnál korábban mehetnek nyugdíjba.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Visszakérte az Apple az elveszett 4G iPhone-t

Most már biztos, hogy valóban egy 4G iPhone tesztkészülék került a Gizmodo technológiai szakportálhoz - az Apple ugyanis visszakérte a 4G iPhone elveszett prototípusát.

MTI Tech

Opera miniböngésző az Apple telefonjaira

Az Apple jóváhagyta az Opera miniböngésző iPhone-ra szánt változatát. Hatszor gyorsabb honlapletöltési sebesség mellett 90 százalékkal csökkenhet az adatforgalom.

hvg.hu Tech

Félresikerült Apple termékek

Az iPad eladási mutatói már meghaladták a félmilliót, és ez a szám egyre csak növekszik. Az Apple, úgy tűnik, megint nagyot robbantott – nem sokkal az iPhone után, ismét sikerült neki az áttörés. De vajon ők sosem hibáznak?

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye