szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook legfrissebb funkciói lehetővé teszik, hogy a felhasználók láthassák, mit szeretnek a barátaik: mit lájkolnak, mit vásárolnak, milyen híreket olvasnak, milyen zenéket hallgatnak. A Facebook megkísérli átvenni a Google-től „az internet legdominánsabb szereplője” címet.

Az F8 fejlesztői konferencián bejelentett Facebook-újdonságoktól nem kevesebbet remélnek, mint hogy a jelenlegi 400 milliós felhasználói létszámmal a háttérben vezető pozícióba betonozzák majd be a Facebookot. A világ legnagyobb közösségi oldalának alapítója, Mark Zuckerberg reményei szerint a Facebook funkciók beépülnek majd a weben minden fontos oldalba. 

A San Franciscó-i konferencián bejelentett új szolgáltatások a cég ígéretei szerint egyszerűbbé teszik a felhasználóknak, hogy magukkal vigyék a barátaikat, bármerre járjanak is az interneten.

Mindent lájkolunk
A legfontosabb fejlesztésük a „like” gomb, amit a partneroldalak építenek be a saját oldalukba. Ez arra ad lehetőséget, hogy a felhasználók megmutassák a barátaiknak – és az egész világnak -, a képet, a hírt vagy a terméket, amit szeretnek az adott weboldalon. A cég már az első 24 órában egymilliárd lájkolás kezelésére képest, ígérték, tehát igazán nagy léptékben gondolkodnak. Ez azt is jelenti, hogy a Facebook ideális világában bármelyik weboldal képes a személyre szabott, könnyen beépíthető megoldást egyszerűen alkalmazni. (Már ha a látogatói be vannak jelentkezve a Facebbokra.)

Mire jó ez? Egy példa
A CNN, az ESPN és a Washington Post is úgy tudja, hogy a Levi's az első cégek egyike lesz, amelyik beépíti a like funkciót a webáruházába. Emellett „friend shopot” is készítenek, azaz egy olyan felületet, ahol a barátok együtt shoppingolhatnak online, mert látják egymás kedvenc holmijait.

Jeremiah Owyang digitális média tanácsadó úgy véli, a Facebook szeretne lenni az új kiindulópont az interneten – mintha e-mail postafiók funkcióját venné át. Sőt, szerinte ha bizonyos keresőezközöket bekapcsolnak, akár a Google.com uralmára is törhet a Facebook. Az összetett, közösségi szinten összekapcsolt tartalom ugyanis igen hatékony adatbázissá állhat össze arról, kinek melyik barátja mit szeret. Ez pedig a személyre szabott web-élménynek  - és a közösségi média reklámoknak – készíti elő a terepet.

Mindez nyilván azonnal felvet néhány fontos kérdést – többek között az adatvédelem problematikáját, ami miatt sok támadás érte már a Facebookot is. A közösségi oldal alapítója és elnöke azt ígéri, a felhasználók továbbra is eldönthetik, melyik információt szeretnék megosztani a nagy nyilvánossággal és mit tartanak meg maguknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Megszűnik a Facebook Connect

A Facebook F8 konferenciáján San Franciscóban a Facebook alapítója és elnöke bejelentette, hogy a megszűnik a Facebook Connect mint brand.

MTI Tech

Törölték a Facebookról Oszama Bin Laden profilját

Törölte rendszeréből a Facebook azt a profilt, amely az al-Kaida vezetőjeként ismert Oszama bin Laden neve alatt futott, és amelyen iszlám szélsőségesektől származó beszédeket és hangfelvételeket tettek közzé.

hvg.hu Tech

Facebook autóskártya és versbab

Tudja, hány métert mozog az egere naponta? Ha szeretné életre kelteni az elektronikus virágot, esetleg verset fejtene a morzézó kis kütyükből, vagy Facebook autóskártyával játszana, április 29-én déltől este nyolcig megteheti a Kitchen Budapest nyílt napján.

hvg.hu Tech

Ellopták a magyarok a Facebookot?

A Facebookra kísértetiesen hasonlító online közösségi oldal indult windo.hu néven. A közösségi médiában értetlenkedve állnak a szájt előtt. Mivel minden alapvető szabályt látványosan felrúg, nem árt vele óvatosnak lenni.

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira

Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira

A hitelmoratórium meghosszabbításáról is ma szavaz a parlament

A hitelmoratórium meghosszabbításáról is ma szavaz a parlament