szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hasonlóan a fotózáshoz, a képekkel babrálni egy jó képszerkesztőben is rendkívül izgalmas foglalatosság.

Hasonlóan a fotózáshoz, a képekkel babrálni egy jó képszerkesztőben is rendkívül izgalmas foglalatosság. Ám utóbbi sok esetben igazi rémálommá válhat, leginkább akkor, ha több képen kell elvégeznünk azonos feladatokat, mondjuk elforgatni, átméretezni vagy erősebben tömöríteni azokat. Az utóbbi tevékenység amúgy sem könnyű, sok képszerkesztő program csak a JPEG tömörítés arányának beállítását ajánlja fel, de nézőképet a várható eredményről már nem ad, márpedig a méret drasztikus csökkentése adott esetben lehet, hogy egyáltalán nem zavaró egy kevésbé részletgazdag grafikán, míg egy fotót akár élvezhetetlenné is tehet.

Előnézetet kapunk a mentendő kép minőségéről

A RIOT nevű kis alkalmazás ezekre a problémákra igyekszik elfogadható megoldással szolgálni, méghozzá egészen használható módon.
A program elsődleges feladata a tömörítés megfelelő kiválasztásához nyújtott segítség. A megnyitott képpel végzett minden módosításról azonnali nézőképet kapunk. Így rögtön látjuk, milyen hatással van egy fotóra, ha erősebbre vesszük a JPEG tömörítést, vagy változtatunk a különféle GIF vagy PNG palettákon, algoritmusokon. Érdekesség, hogy akár egy adott méretre is tömöríthetünk a Compress to size gombra kattintva, majd megadva a célméretet. Természetesen ekkor is kapunk nézőképet az eredményről, így eldönthetjük, hogy megéri-e ragaszkodnunk mondjuk egy nagyon kis fájlmérethez.

Módosítások több képen, egy lépésben

A program emellett alapkorrekciós lehetőségekkel is rendelkezik, így változtathatjuk a fényerőt, kontrasztot, forgathatunk, tükrözhetünk stb.
Szóval egyenként elbabrálhatunk minden képpel, hogy a tökéletes végeredményt kapjuk mondjuk a weboldalunkon.

Alapvető korrekciós eszköztár

Ám ha sietünk, és több képet is szeretnénk átméretezni, elforgatni vagy tömöríteni, akkor is remek eszköz számunkra a RIOT, hiszen a Batch gombra kattintva több módosítást is elvégezhetünk a kiválasztott képeken, egyedtlen lépésben.

Adott méretre is tömöríthetjük a képeket

A program otthoni felhasználásra ingyenes, ráadásul telepítés nélkül használható, így akár magunkkal is vihetjük egy hordozható memóriamodulon, és bármikor bevethetjük, ha a szükség úgy hozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Photoshop történelem képekben

Egészen pontosan a dobozokat, ikonokat, eszköztárakat és a betöltéskor látható képeket mutatjuk meg egy rövid...

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Kínában vezet számlát Donald Trump cége