szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia folyóinak mintegy egyharmadát kiszáradással fenyegeti az emberi vízigény növekedése és a klímaváltozás - figyelmeztet jelentésében a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A zöldszervezet szerint az egyetlen megoldás a vízfogyasztás csökkentése: a jelenleg naponta fejenként 150 literes átlagos vízfogyasztást 12,5 százalékkal, 130 liter körüli szintre kellene mérsékelni 2030-ig. A WWF javaslata szerint ehhez országszerte minden háztartásban vízórát lenne célszerű felszerelni, és a lakosság szemléletformálására, képzésére is hangsúlyt kellene fektetni - tudósít a Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk). 

A zöldek szerint mindezek hiányában a brit folyók egyharmadát a szinte teljes kiszáradás fenyegeti egy forró, száraz nyáron, amivel természetesen együtt járna a helyi élővilág pusztulása is. Különösen az ország déli és keleti részében található vízfolyások vannak veszélyben - figyelmeztetnek. 

A WWF a háztartások mértéktartása mellett a közüzemek vízfogyasztásának korlátozását is sürgeti az érzékeny területeken. A zöldek szerint ehhez szükség lenne a többségükben az 1960-as években kiadott vízkiemelési kvóták újraszámítására, illetve visszavonására, mivel ezek naponta több mint 3 milliárd literrel több víz felhasználását engedélyezik, mint amennyit a természet fenntartható módon biztosítani tudna. 

A jelentés szerint többek között azzal is spórolni lehetne, ha több tisztított szennyvizet használnának ivóvíz helyett az öntözéshez és más, nem közvetlenül fogyasztási célú vízfelhasználáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Föld Órája: szombaton kapcsolja le egy órára a villanyt!

Négy nappal a világszerte március 27-én tartandó Föld Órája a klímavédelmi akcióhoz már 5492 személy, 81 település, 243 intézmény, vállalat csatlakozott. Tűzzsonglőr-bemutatóval és közös dobolással is tölthetjük az órát itthon. Világszerte Gisele Bündchen, Tom Jones, Desmond Tutu, a Coldplay és Cate Blanchett is a rendezvény mögé áll. Aki teheti, a tévét, hifit, mikrót, a számítógépet vagy a kerti kerti tó világítását se használja.

MTI Tech

Az északi-sarki klímaváltozás a vártnál gyorsabb

A vártnál gyorsabban változtatja meg az északi-sarki környezetet a klímaváltozás, felgyorsítva a jég eltűnését a térségben - állapították meg a Kanada legészakibb részén végbemenő környezeti változásokról készített eddigi legátfogóbb kutatásban részt vevő szakemberek.

MTI Világ

Kormányzati klímairodát hoznának létre az USA-ban

A vállalatok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának információkkal való segítése mellett új klímabarát technológiák kidolgozása lesz a feladata az Egyesült Államokban felállítani tervezett kormányzati klímairodának.

Fociultrák csempésztek 15 tonna marihuánát Lengyelországba

Fociultrák csempésztek 15 tonna marihuánát Lengyelországba

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában