szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Edward M. Marcotte olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek úgy ölik meg a tumorokat, hogy megakadályozzák a vérellátásukat. Gyakorlatilag a véredények növekedését gátló szereket akarnak kifejleszteni a Texasi Egyetem austini részlegének kutatói. A New York Times szerint Marcotte-ék különleges helyen találtak rá a megoldásra: emberi gének után nyomozva eljutottak az élesztőgombákig.

Marcotte kutatásai szerint öt olyan gén található az emberben, amelyek felelősek a véredények növekedéséért, vagyis az emberi szervezetben a szövetek vérellátásáért. A tudósok most olyan szerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek ezt a növekedést, pontosan a növekedést serkentő géneket gátolják.

Marcotte doktor azonban nem az emberek vagy kísérleti egerek DNS-ében fedezte fel a szóban forgó géneket, hanem élesztőben. „Ez őrületes” – minősítette a felfedezést Marcotte -, hiszen az egysejtű gombáknak természetesen nincsenek véredényeik, és persze vérük sem. (A vér a többsejtűeknél fontos, méghozzá a sejtekből szöveteket fejlesztő többsejtűeknél.) Ezekben az egysejtű gombákban az öt gén a sejtfal megerősítéséért felelős, e feladat végrehajtásán működnek együtt.

Marcotte és kollégái gének százait fedezték fel ezen kívül, méghozzá olyan géneket, amelyek emberben például süketséget okoznak az úgynevezett Waardenburg-szindróma kialakulása miatt. E gének – amelyek a Waardenburg-szindrómáért felelősek - amúgy növényekben fordulnak elő. (A Waardenburg-szindróma a pigmentációval is összefügg, ezért előfordul az albinizmus is az ilyen embereknél.) A kutatók a mustár, illetve a mustárfű génjeit vizsgálva kiderítették, hogy két olyan gén okozhatja az emberi betegséget, amelyek a növényben a gravitáció érzékeléséért felelősek. Ha e két gén működését kikapcsolják a mustárban, akkor a növény nem tud felfelé növekedni.

A kutatások egy harmadik iránya a mellrákért felelős gének azonosítása volt. Az emberben mellrákot okozó genetikai szakaszok fonálférgekben fordulnak elő – minderről a The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tudományos folyóiratban számoltak be a texasi kutatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Egészséges babák két anyával és egy apával?

Ellentmondásos mesterséges megtermékenyítési eljárásról számoltak be brit kutatók: a folyamat során kicserélték két megtermékenyített emberi petesejt DNS-állományának egy részét az egészséges utód reményében.

MTI Plázs

Ötven génnek lehet köze a mellrákhoz

Mellrákban meghalt nőtől származó szövetminták teljes genetikai elemzésekor ötven olyan mutációra bukkantak amerikai kutatók, amelyek összefüggtek a tumor növekedésével, közülük húsz mutáció pedig az áttétek képződését segítette.

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét