szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lefagyó számítógépek, a lassú szoftverbetöltési idő és a technikai támogatásra várakozással töltött gyötrelmes percei a digitális korszak új betegségéhez, az úgynevezett számítógépstressz-szindrómához vezetnek - derül ki egy friss tanulmányból.

 "A digitális eszközökre utalt felhasználóknak egyre nyomasztóbb terhet jelentenek a mindennapi életben jelentkező technikai malőrök és működési problémák" - olvasható az amerikai távközléstechnikai agytröszt (CEB) Harc a számítógépstressz-szindrómával című beszámolójából. A tanulmány szerint az embereknek a komplex számítógépek, technikai eszközök működési problémái, a hibák kijavítását megelőző hosszú várakozási idő és a vírusfertőzések okozzák a legnagyobb megerőltetést.

A távközlési szektorra specializálódott fogyasztói elégedettséget vizsgáló amerikai szervezet ezer észak-amerikai közreműködővel végzett felmérésének az volt a célja, hogy kiderítsék: a kiélezett piaci versenyben lévő ágazatban mitől maradnak elégedettek a fogyasztók. A megkérdezettek 94 százalékának életét jelentős mértékben befolyásolják a számítógépek. Működési hibák miatt a felhasználók közel kétharmada szorult valamilyen technikai segítségre, és a számítógépstressz-szindróma (CSS) tünetei is megjelentek náluk.

Folyamatos technikai kihívást jelent számukra az új számítástechnikai eszközök beállítása, a szoftverek frissítése, az új alkalmazásokra és operációs rendszerekre való áttérés, de a kártékony programok, a vírusfertőzések, a webes támadások és a személyiséglopások lehetősége sem hagyható figyelmen kívül a stresszt kiváltó tényezők sorában.

A számítógép-használók negyven százaléka tapasztalt tavaly valamilyen rendszerproblémát, ezeknek a hibáknak több mint a felét csak külső segítséggel sikerült kijavítani. "Ha tökéletesen működik, nagyszerű dolog a számítástechnika, amikor viszont valami gikszer adódik, egyből pánikba esünk" - magyarázta a tanulmány címéért felelős Murray Feingold orvos. "Elérkezett az idő, amikor a műszaki eszközökkel foglalkozó vállalatoknak el kell gondolkodniuk azon, hol van a vásárlók tűréshatára, és annak figyelembevételével kell javítaniuk a fogyasztói közérzetet" - mondta a CEB szóvivője, Liz Miller.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Megöli a nikotin utáni vágyat a stressz

Meglepő eredményre jutottak német kutatók egy vizsgálat során: úgy tűnik, minél nagyobb terhelés ér valakit a munkahelyén, annál alacsonyabb mértékű a nikotinfüggősége.

Medipress Plázs

Mitől függ, hogyan reagálunk a stresszre?

Egy új, 20-64 évesek körében végzett felmérés szerint a kor és a nem igen nagy szerepet játszanak abban, hogyan reagálnak egyes emberek a stresszre. A Psychophysiology című lapban publikált kutatás az Université de Montréal és a Montreal Szívgyógyászati Intézet munkatársainak vezetésével készült el.

MTI Karrier

A belgák és a svédek nem stresszelnek munkahelyük miatt

A globalizáció, a gazdasági válság és az emelkedő munkanélküliség növelte a munkahelyek bizonytalanságát, ez pedig negatív hatással van a munkavállalók egészségére - közölte egy nemzetközi kutatócsapat. Magyarország a legrosszabb helyzetben lévő országok között van.

MTI Plázs

Közös oka van a stressznek, a depressziónak és a szorongásnak

Biológiai kapcsolatot fedeztek fel kanadai kutatók a stressz, a depresszió és a szorongás között. A Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint az általuk felfedezett molekula a mentális zavarok kezelésének hatékonyabb lehetőségei előtt nyitja meg az utat.

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak