szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A thaiföldi hatóságok őrizetbe vették a kormányellenes tüntetők egyik szimpatizánsát, mert a gyanú szerint a Facebookon megsértette a monarchiát. Ha bűnösnek találják, akár 15 évi börtönbüntetésre ítélhetik.

A 37 éves Vipasz Rakszakulthai márciusban írt egy olyan üzenetet az internetes közösségi oldalon, amely "sértő a királyságra nézve", ebből kifolyólag "veszélyezteti a nemzetbiztonságot" - közölte az illetékes nyomozóhivatal. A gyanúsított elismerte, hogy támogatja a kormány lemondását követelő vörösingeseket, de tagadja, hogy megsértette volna a királyságot.

A 82 éves Bhumibol Aduljadedzs király a világ második legidősebb hivatalban lévő uralkodója, Thaiföldön őt tekintik a nemzeti egység megtestesítőjének. (II. Erzsébet a legidősebb, Nagy-Britannia uralkodója 1926. április 21-én született Londonban.)

A hatóságok a héten már megvádolták a vörösinges mozgalom több tagját - köztük két volt kormányfőt - azzal, hogy szervezkedett a monarchia megdöntésére.

Thaiföldön minden olyan téma kényes, amely a királlyal kapcsolatos. Tizenöt évig terjedő börtönnel büntethető az, aki támadja a királyt vagy családját, és bárki bárkit feljelenthet ilyen cselekményért. Az erről szóló törvényt nagy buzgalommal alkalmazzák azóta, hogy 2006-ban katonai puccsal eltávolították a hatalomból Thakszin Sinavatra miniszterelnököt. A bangkoki elit azóta azzal vádolja Thakszin híveit - a vörösingeseket -, hogy fenyegetik a monarchia intézményét.

A hatóságok saját közlésük szerint több mint 6200 olyan internetes oldalt tiltottak be 2007 óta, amelyről úgy ítélték meg, hogy sérti a királyságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Facebook: mindentlájk rendszer

A Facebook legfrissebb funkciói lehetővé teszik, hogy a felhasználók láthassák, mit szeretnek a barátaik: mit lájkolnak, mit vásárolnak, milyen híreket olvasnak, milyen zenéket hallgatnak. A Facebook megkísérli átvenni a Google-től „az internet legdominánsabb szereplője” címet.

hvg.hu Tech

Ellopták a magyarok a Facebookot?

A Facebookra kísértetiesen hasonlító online közösségi oldal indult windo.hu néven. A közösségi médiában értetlenkedve állnak a szájt előtt. Mivel minden alapvető szabályt látványosan felrúg, nem árt vele óvatosnak lenni.

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt

Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt