szerző:
hvg.hu

Harmadik alkalommal neveztek el kisbolygót fiatal magyar tudósjelöltekről: a kaliforniai San Joséban kihirdették a 2010-es Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny, az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) győzteseit. Az idei díjazottak között szerepelt a két magyar végzős fiatal is, akik közös projektjükkel egy második helyezést és egy különdíjat kaptak.

Az elmúlt öt évben két fiatalról, Rátai Dánielről és Spohn Mártonról neveztek el Amerikában az Intel ISEF verseny után kisbolygót. Idén Sugár Krisztina és Simon Dávid részesült az elismerésben. Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs a budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket az ISEF hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált,  hulladékhő-pumpa nevű találmányukkal két rangos elismerést is begyűjtöttek. Team Project kategóriában második helyezést értek el, míg a China Association for Science and Technology (CAST) szervezet nevével fémjelzett külön kategória győztesei lettek.

A második helyezés kiemelt rangját az is jelzi, hogy Krisztináról és Dávidról elneveznek egy-egy Föld-közeli kisbolygót. Különdíjként pedig idén augusztusban részt vehetnek a CAST fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén Kínában.

A két magyar tanuló hulladékhőpumpája a számítógépek hőleadás-problémájának megoldását tűzte ki céljául. Teljesen önműködő rendszert mutattak be, amelynél a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével hasznosítják újra, méghozzá környezetbarát módon. A megalkotott rendszer alkalmazásával két ventillátor üzemeltetését váltják ki. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, illetve a segítségével végzett hűtéshez nem kell külön energiát befektetni, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő.

A 2010-es ISEF fődíjasa a texasi Amy Chyao lett, aki egy fényérzékenyítő anyagot, úgynevezett fotoszenzibilizátort fejlesztett fotodinamikus terápiához (photodynamic therapy, PDT), amelyet rákos megbetegedésnél vetnek be. A kezelés alkalmazása során a kóros szöveteket pusztítják el úgy, hogy a fotoszenzibilizátort segítségével aktiválják a szükséges gyógyszereket. Ezzel a kutatási területtel Amy kapta az Intel társalapítója és korábbi elnök vezérigazgatója, Gordon E. More tiszteletére idén létrehozott fődíjat.

Idén összesen 59 ország 1611 középiskolás korú diákja vett részt a világ legnagyobb fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén, az ISEF-en San Joséban. A díjak mellett további több mint 600 egyéb, illetve különdíjat is kiosztottak, amelyeket a tudományok iránt elkötelezett kormányzati, akadémiai szervezetek és vállalatok szponzoráltak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Kult

Szenzációs magyar találmányok kiállítása

A mai Magyarország száz sikeres fejlesztését, találmányát és innovációját mutatja be a 100 csoda - A jövő születése című interaktív kiállítás, ami szerdán nyílt a budapesti Párisi Udvarban.

hvg.hu Tech

Leonar3Do: magyar találmány buktatókkal

Olyan generáció nőhet fel, amely születésétől fogva készségszinten használja a virtuális valóságot - reméli Rátai Dániel, a Leonar3Do nevű eszköz feltalálója. A kütyü - amelynek próbagyártása heteken belül indul Dunavarsányban - térbeli egerével, vagyis a „madárral” három dimenzióban lehet használni a közönséges számítógépet. Bár az ötlet zseniális, a megvalósítás sok kérdést felvet.

hvg.hu Vállalkozás

Többoldalas szövegből pár száz karakter - itt a legújabb magyar találmány

Többoldalas internetes szöveget néhány száz karakterre és legalább két nyelven - angolul és magyarul - tömörítő szoftver - első hallásra képtelenségnek tűnik - a gyakorlatban már létezik, és csupán egyike annak a négy magyar prototípusnak, melyek fejlesztését támogatja a Multimédia és Mobilitás Klaszter. A feltalálókat találmányaikról, a klaszter igazgatóját pedig a támogatásokról kérdeztük.

hvg.hu Tech

2009 legjobb találmányait rangsorolta a Time

2009 legjobb találmányait szedte össze a Time magazin, és a legkiválóbbnak természetesen egy amerikai találmányt tartott a szerkesztőség. Az Ares 1 rakétáról van szó, amely idén készült el, és amelyet arra terveztek, hogy embereket juttasson el a Marsra vagy a Holdra.

Harry herceg keresztapa lett

Harry herceg keresztapa lett

Visszatérnek a mínuszok

Visszatérnek a mínuszok

Mészárlás Új-Zélandon: vészforgatókönyvet vett elő a YouTube

Mészárlás Új-Zélandon: vészforgatókönyvet vett elő a YouTube

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Ezt nézze: jön a telefon, amelyiknek a hátlapján is van képernyő?

Ezt nézze: jön a telefon, amelyiknek a hátlapján is van képernyő?

Paris Jackson: Megerősítette a rendőrség, hogy öngyilkossági kísérlet miatt jártak mentők a házánál

Paris Jackson: Megerősítette a rendőrség, hogy öngyilkossági kísérlet miatt jártak mentők a házánál