szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Facebook-használók 60 százaléka fontolgatja, hogy törli magát a közösségi portálról, miután sokan érzik úgy, hogy az oldalon tárolt személyes adataik nincsenek kellő biztonságban.

Az utóbbi hetekben újfabb heves vita bontakozott ki a Facebook körül: az oldalon megint megváltoztatták a személyes beállításokat, és ezúttal alapesetben lehetővé teszik, hogy az üzemeltetők a felhasználók adatait harmadik félnek is továbbadják.

Ezt a lehetőséget a felhasználóknak külön kell letiltaniuk, sokak szerint viszont az adatok továbbadását a profil tulajdonosának egyértelmű beleegyezésével szabadna csak megtenni.

A Sophos biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat  1588 Facebook-használót kérdezett meg arról, fontolgatja-e, hogy törli a profilját - és 60 százalék igennel válaszolt. A profiltörlést fontolgatókon túl további 16 százalék már be sem lép az oldalra, mondván, a közösségi portálon nem adnak lehetőséget a személyes adatok megfelelő szintű kezelésére.

A válaszolóknak mindössze egynegyede jelentette ki határozottan, hogy nem fog kilépni a több mint félmilliárd felhasználóval rendelkező portálról - adta hírül a Daily Telegraph című brit lap.

Az üzemeltetők várhatóan napokon belül ismét változtatni fognak a személyes adatok kezelésével kapcsolatos irányelveiken, azonban valószínűleg ez is kevés lesz ahhoz, hogy megállítsák azt az internetes kampányt, amely május 31-én "tömeges öngyilkosságra" szólítja a facebookozókat.

"A tömeges kivonulás nem valószínű, de a felhasználók közül egyre többen szeretnék tudni, miként állíthatják be, hogy ki és milyen információkat láthat róluk" - mondta Graham Cluley, a Sophos képviselője, hozzátéve, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az átláthatatlan beállítási lehetőségek a felhasználók többségét összezavarják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Facebook: a magánélet tündöklése és bukása

Milliók láthatják, amit a szomszédunk publikál a Facebookon - csak mert az illető nem tudja - vagy nem is érdekli -, hogyan kell a biztonsági beállításokat kezelni. A Facebook egyre bonyolultabb, a használói pedig egyre többet árulnak el magukról - akár akarják, akár nem. Ez pedig veszélyes - esetenként súlyos tanulópénzt kell fizetnie annak, aki nem törődik a saját és barátai biztonságával.

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal