szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A WebM formátum indulásáról és jellemzőiről itt írtunk részletesen, így ezt már nem ismételnénk meg.

A WebM formátum indulásáról és jellemzőiről itt írtunk részletesen, így ezt már nem ismételnénk meg. A lényeg, hogy egy újabb formátummal gazdagodtunk, amit lehet majd szeretni vagy utálni, de mivel elég nagy nevek sorakoztak mögé, és a webes videólejátszók és formátumok témája így igen képlékeny stádiumba került, találkozni azért biztosan fogunk vele. Ha máshol nem, a Youtube HTML5-ös változatán biztosan, hiszen a cég már megkezdte a népszerű videomegosztó portál anyagainak WebM formátumra (is) konvertálását. Lássuk hát, miként játszhatjuk majd le a WebM videókat, illetve hogyan készíthetünk sajátokat. A www.webmproject.org/tools oldalon egyébként találunk a dologra megoldást, de kicsit nyakatekert módon, így az alábbiak talán egyszerűbbek a kezdő felhasználók számára.

Böngészők
A legegyszerűbb persze a böngészőnk felkészítése a WebM formátum támogatására. Így az online WebM videókat jó esetben mindenféle egyéb plug-in nélkül le tudjuk majd játszani. A Chrome-ból, Firefox-ból, Operából már mind létezik olyan tesztverzió, amely támogatja a WebM videók lejátszását. Ezek letölthetők már a fenti linkekről, de valószínűleg gyorsan elkészül majd belőlük a hivatalos, stabil változat is, így ha valaki nem akar tesztverziókat használni, nem kell sokáig várnia a véglegesekre sem.

WebM videó a Youtube HTML5-ös változatán

Az IE viszont – előre láthatóan – a következő verziójában sem fogja alapból támogatni ezt a formátumot, de egy ingyenes plug-int kell csak letöltenünk majd hozzá, hogy ilyen filmeket is megtekinthessünk a weben.

VLC
A VLC Media Player meglehetősen közkedvelt lejátszó. A készülő 1.1-es változat már támogatni fogja a WebM formátumot. Ebből az RC (vagyis tesztre szánt) verziót innen tölthetjük le. Ez jelenleg csak Windowsra elérhető, de a végleges 1.1 a többi rendszeren is megoldja majd a WebM lejátszás feladatát.

A VLC-nek ez sem lesz gond

Aki nem idegenkedik a különféle kodek csomagok telepítésétől, annak a K-Lite Codec Pack aktuális verziója jöhet jól, amely szintén támogatja már a WebM formátumot. A dolog előnye, hogy így szinte minden épkézláb videolejátszó szoftverünk megbirkózik a WebM videókkal, a hátránya viszont, hogy a sok kodek telepítése nem mindig tesz jót a Windowsnak (szerencsére válogathatunk is telepítéskor). Szintén béta verzióról van szó egyelőre, hiszen maga a WebM formátum is új, szóval aki kicsit később lel rá e cikkre, már a hivatalos oldalon keresse a VLC és a K-Lite Codec Pack WebM lejátszásra képes stabil verzióit.

Konvertálás
Korábban bemutattuk már a Miro Video Convertert, amely az FFmpeg-re épül, és egyszerűsíti a filmek konvertálását különféle mobil eszközökre (például androidos telefonokra). A program aktuális verziója már a WebM formátumba konvertálást is megoldja, ráadásul Windowson és Macen egyaránt. Persze aki testre szabható beállításokra vágyik, annak érdemesebb magát az FFmpeget bevetnie, hiszen a Miro szoftvere kifejezetten úgy készült, hogy két mozdulattal konvertálhasson bárki bármit, meghatározott jellemzőkkel.

Konvertálás egyszerűen

 

Mivel a WebM formátum még újnak számít (persze az alapjait képező technológiák nem újak), egyelőre még nem dúskálhatunk a lejátszására vagy konvertálására képes alkalmazásokban. De a helyzet valószínűleg nagyon rövid időn belül változik majd. Mindenesetre a fenti megoldások tűnnek jelenleg a legegyszerűbbeknek, ha WebM videók készítésén vagy lejátszásán gondolkodunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető