szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-kínai Sencsenben található Nebulae elnevezésű szuperszámítógép a világ második leggyorsabb rendszere - derül ki a szuperszámítógépek Top500-as listájából.

A félévente megjelenő rangsor szerint a kínai gép az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-ben található Jaguar szupergépe mögé sorakozott fel.

A szuperszámítógépeket elsősorban olyan komplex műveletekre használják, mint az időjárási rendszerek modellezése, nukleáris robbanás szimulációja vagy a sugárhajtású repülőgépek tervezése.

A világ leggyorsabb számítógépe másodpercenként 1,759 petaflops, azaz másodpercenként 1759 billió lebegőpontos művelet elvégzésére képes. A flops elnevezés az angol Floating point Operations Per Second, vagyis a másodpercenkénti lebegőpontos műveletek számát jelenti, a peta előtag a 10 a tizenötödiken hatványt jelöli.

Az 1,271 petaflops sebességű sencseni gépet a kínai Dawning Information Industry építette, a felhasznált processzorok azonban az amerikai Intel és Nvidia termékei.

A Nebulae maximális elméleti számítási teljesítménye szerint azonban már megfordul a rangsor, mert a kínai gép 2,98 petaflops sebességre képes, míg az amerikai Jaguar 2,3 petaflops sebességű.

Ez az első alkalom, hogy a leggyorsabb gépek 10-es listájába két, az 500-as listába pedig összesen 24 kínai gép került. Ezzel az ázsiai országban található gépek a világ szuperszámítógépei számítási teljesítményének 9,2 százalékát adják.

Európa leggyorsabb gépe, a német Jugene 3,4 gigaflops teljesítménnyével az ötödik helyre került.

Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) II. kerületi, Kitaibel Pál utcai központjában
©

Az OMSZ 2009 novemberében nyert támogatást az Európai Uniótól Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére. A riasztórendszer központi elemét az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázat támogatásával megvásárolt, másodpercenként 14 ezer milliárd művelet elvégzésére képes IBM szuperszámítógép adja, amely gyorsabb és pontosabb adatelemzést tesz lehetővé az OMSZ meteorológusai részére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

2005 óta felére csökkent a számítógépek ára Németországban

Tavaly a laptopokért a 2005-ös árnál 61,3 százalékkal, asztali személyi számítógépekért pedig 58,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal a hannoveri CeBIT számítástechnikai vásár megnyitása alkalmából. A számítógépek teljesítménye ugyanakkor ugrásszerűen megnőtt.

MTI Tech

Számítógépstressz-szindrómát okoz a lassú PC

A lefagyó számítógépek, a lassú szoftverbetöltési idő és a technikai támogatásra várakozással töltött gyötrelmes percei a digitális korszak új betegségéhez, az úgynevezett számítógépstressz-szindrómához vezetnek - derül ki egy friss tanulmányból.

hvg.hu Tech

Számítógépes vírus fertőzött meg egy brit tudóst

Egy brit tudós személyében a világon először számítógépes vírus fertőzött meg egy embert – áll a BBC beszámolójában. A kísérlet jelenleg hangsúlyozottan elméleti, de a jövőben a gyakorlati hasznára is ráirányulhat a figyelem.