szerző:
MTI

A krokodil, a tehén és a tatu keverékének bizonyult a páncélos őshüllő, a Typothorax coccinarium, amely a késő triász időszakban élt.

A Typothorax maradványait Edward Drinken Cope paleontológus fedezte fel még 1875-ben Új-Mexikó sivatagos vidékein, ám mindmáig rejtély volt, hogyan is nézett ki az állat, ugyanis csupán a páncélja egyes darabkái, néhány végtagcsontja, valamint a farokrész töredékei kerültek elő - olvasható a ScienceDaily című tudományos hírportálon. A Typothorax az Aetosauria ("sasgyíkok"), a késő triász időszak idején élt crurotarsida archosaurusok ("keresztbokájú uralkodógyíkok") egyik kládjához tartozott, s a korai dinoszauruszok kortársa volt. Az aetoszauruszok a késő triász időszakban, 230 és 200 millió évvel ezelőtti periódusban éltek, maradványaikat Skócia, Németország, Görögország, Argentína és Madagaszkár területén, valamint az Egyesült Államok délnyugati és keleti részén is megtalálták.

©

A páncélozott növényevők koponyája a testükhöz mérten aránylag kicsi, elöl lapos és tompa volt

Fejformájuk alapján megállapítható, hogy az aetoszauruszok közeli rokonságban álltak a crocodylomorpha csoporttal, amelybe a krokodilok és kihalt rokonaik tartoztak. Testhosszuk elérte az 5 métert. Testüket csontlemezek alkotta súlyos páncélzat borította, a lemezek mintázata fajonként különbözött. Némely faj képviselőinek nyakát masszív tüskék borították, az éhes ragadozók harapásától védve a hüllőket.

A Typothorax coccinarium, mint most a két csontváznak köszönhetően kiderült, lényegesen kisebb volt, hossza alig érte el a 2,5 métert, testsúlya pedig 100 kilogramm körüli lehetett. Ahogy a "sasgyíkokra" általában jellemző, testét csontlemezek alkotta zárt páncél borította. Csontlemezek védték a végtagjait is.

Andy Heckert, az Appalachian State University geológusprofesszora, a Journal of Vertebrate Paleontology-ban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint a Typothorax coccinarium leginkább a krokodil, a tehén és a tatu keverékeként írható le. "Immár azt is tudjuk, hogy a csonttüskék, amelyekről úgy gondoltuk, hogy a páncél két oldalán helyezkednek el, a valóságban a kloákát védték" - magyarázta Andy Heckert.

A növényevő négy lábon közlekedett, a mellső lábak jóval kisebbek voltak mint a hátsók, s mintha "terpeszállásban" helyezkedtek volna el. A hátsó végtagok jóval nagyobbak, és egyenesek voltak. A geológusprofesszor szerint a legérdekesebb azonban, hogy a Typothorax coccinarium törzsének elülső része sokkal filigránabb volt, mint az "alfele". Ha nem komplett csontvázakról lenne szó, azt hihetnénk, hogy az elülső rész egy serdülő egyedtől származik" - jegyezte meg Andy Heckert.

A két csodálatosan ép állapotban fennmaradt csontváznak köszönhetően a tudósok megismerhették a Typothorax életmódját

Növényevők voltak, erről tanúskodnak levélalakú fogaik. S ha a talaj felszínén nem jutottak elég élelemhez, vélhetően képesek voltak akár ásni is, lédús gyökerek után kutatva.

Az ép csontvázaknak köszönhetően a kutatók megismerhették, hogyan mozogtak ezek az őshüllők. Igen ritka, amikor teljes egészében fennmaradnak a talpat és ujjakat alkotó csontok, így nehéz az őslényeket és az őskori lábnyomokat összefüggésbe hozni egymással. A Typothorax coccinarium esetében azonban kiderült, hogy talplenyomatai hasonlatosak a Brachychirotherium néven a világ számos pontján regisztrált nyomokkal. "Majdnem teljes az egyezés az Aetosauria egyedeinek lábnyomával" - hangsúlyozta a vizsgálatokban résztvevő Spencer Lucas, a csontvázakat kiállító Új-Mexikói Természettudományi Múzeum kurátora.

 
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Megjelenhetnek-e hüllők az Északi-sarkon?

Élhetnek-e a globális felmelegedés folytán újra hüllők az Északi-sarkon - teszi fel a kérdést Mark Lynas brit környezetvédő, író-újságíró annak kapcsán, hogy Axel Heiberg-szigeten 55 millió éves krokodilszerű lények éltek.

MTI Kult

A hüllőket kábító propofollal altatták Michael Jacksont

A hüllőket a kígyóméreg összegyűjtéséhez a propofol alkalmazásával kábítják el; ugyanazzal az anyaggal, amely a hatóságok feltevése szerint felelős Michael Jackson haláláért. A mérgeskígyókkal kapcsolatos tudományos eredményeket a Toxicon című folyóirat legújabb száma közölte.

MTI Tech

Hüllővé fokoztak le egy dinoszauruszt

Hüllővé fokozták le a 230 millió évvel ezelőtt élt Azendohsaurus madagascariensist, amely sok éven át érdemtelenül volt a "dinoszauruszklub" tagja.

Bulgária még több állami támogatással próbálja elcsábítani a Volkswagent

Bulgária még több állami támogatással próbálja elcsábítani a Volkswagent

Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Ilyen egyszerű kémchipet készíteni

Ilyen egyszerű kémchipet készíteni

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak