szerző:
hvg.hu

A Google bejelentette, hogy digitalizálja, és a Google Books segítségével mindenki számára elérhetővé teszi az Osztrák Nemzeti Könyvtár történelmi gyűjteményét, köztük 10 600 magyar nyelvű kötetet.

Gregor Mendel, 19. századi szudétanémet származású Ágoston-rendi szerzetes, a genetika atyja. Műve, a Kísérletek növényhibridekkel nagyban segítette a 20. század elején tevékenykedő tudósokat a genetika és örökléstan megismerésében. Mendel több művének eredeti példánya az Osztrák Nemzeti Könyvtárban található, az európai és emberi kultúra, tudomány és történelem más kimagasló műveivel együtt. Az itt őrzött kincsek között van Luther Márton első, teljes egészében német nyelvre fordított bibliája, a reneszánsz kori természettudós Paracelsus több mint 200 írása, és kb. 10 600 magyar nyelvű kötet a 16., 17., 18. és 19. századból, köztük az egyetlen teljes példánya a legrégebbi magyar nyomtatványnak (Epistolae Pauli lingua Hungarica donatae – Szent Pál levelei Magyar nyelven, Krakkó 1533).

A Google az Osztrák Nemzeti Könyvtárral kötött megállapodása szerint  ezt a ritka és egyedülálló gyűjteményt mindenki számára megtekinthetővé és kereshetővé teszik a Google Books segítségével. A könyvtárat a 14. században alapították azzal a céllal, hogy az emberi tudás egyetemes gyűjteményévé váljon többek között német, görög, latin, francia és olasz nyelvű köteteivel. Itt található a legelső szlovén nyelven nyomtatott könyv, a legidősebb bolgár nyomtatványok valamint hatalmas gyűjtemény cseh és magyar művekből.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár magyar nyelvű gyűjteménye

Magyar könyvritkaságok

- Szent Pál levelei magyar nyelven 1533-ból

- Az 1558-ban született Ur Jesus Christus Szent vacsorája

- Az Új Testamentum magyar fordítása 1541-ből

- Tinódi Lantos Sebestyén Cronica-ja 1554-ből

- Gróf Zrínyi Miklós 1651-es műve, az Adriai tengernek Syrenaja

- 18. századi magyar verseskötetek, és Bessenyei György Ágis tragédiája (1772)

- Vörösmarty Mihály és Petőfi Sándor 19. századi műveinek sora

- közel 150 kötetnyi novella és regény Jókai Mór munkáiból

- magyar irodalomtörténeti, nyelvészeti és szótár kötetek.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár azon kevés külföldi intézmények egyike, amely jelentős mennyiségű magyar nyelvű írásos emlékkel rendelkezik. Az Országos Széchenyi Könyvtár alapítása előtt született és felfedezett számos 15. és 16. századi írásunkat kizárólag itt találhatjuk meg. Jelenleg 10 600 darab körüli magyar nyelven íródott könyvet őriznek az épületben. 

Az együttműködés keretében a könyvtár kiválaszt 400 000 közkincsnek számító kötetet, melyek esetében már elévültek a szerzői jogok, ezeket a Google digitalizálja és az interneten keresztül bárki számára ingyenesen elérhetővé teszi. A döntés egybevág a Google céljaival, segíti a világ könyveit hozzáférhetővé tenni bárki számára, aki fel tud kapcsolódni az internetre. Ezzel a törekvésével nincs egyedül, Európában, és a világ többi részén is egyre növekszik azoknak a szervezeteknek a száma, akik ígéretes könyvdigitalizációs projekteket vezetnek, mint például az Európai Uniós Europeana.

A hasonló jellegű kezdeményezések elszaporodásával, és az egyre szorosabb együttműködéssel a magán és nyilvános intézmények között, nagy tömegek érhetik el az olyan jelentős műveket, mint az Osztrák Nemzeti Könyvtár kötetei. A Google idén már bejelentette együttműködését az Olasz Kulturális Minisztériummal a könyvdigitalizálás terén.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár a Google tizedik partnerkönyvtára Európában. A cég a jövőben minél több könyvtárral és más partnerrel szeretne együttműködni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Négyszáz újdonság az Ünnepi Könyvhéten

Négyszáz újdonsággal várják a kiadók a közönséget a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok rendezvényén, amelyet Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyit meg csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren.

hvg.hu/MTI Tech

Ilyen lesz a jövő könyvtára

Új technológiák, a könyvtár mint a találkozás és a véleménycsere helyszíne - a könyvtáraknak alkalmazkodniuk kell az új nemzedékeknek a legkülönfélébb elvárásaihoz, hogy állják a versenyt az internettel és a netes tartalmakkal - vélekedtek a Bécsben megrendezett könyvtáros kongresszus résztvevői. Szegeden az ország első "intelligens könyvátrát" használhatják az egyetemi könytárba látogatók.

hvg.hu Tech

Nem vitte vissza a kölcsönzött könyvet George Washington

Az első amerikai elnök, George Washington 1789. október 5-én kikölcsönzött egy könyvet a New York Society Library-ből, egy New York-i könyvtárból. Nemrégiben azonban a The New York Daily News megírta, hogy a könyvtárban rendezgették a dokumentumokat, és kiderült, hogy az elnök nem vitte vissza sosem a példányt a könyvtárba. Emer De Vattel: A népek törvénye című munkájáról van egyébként szó.

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata