szerző:
hvg.hu/MTI

Az ókori Idalion adminisztratív központját tárták fel Cipruson. A hírügynökségek szerint Idalion 2500 évvel ezelőtt Ciprus legnagyobb közigazgatási centruma volt, katonai barakokkal és hatalmas középületekkel a fönícai erődön belül.

Idaliont a Kr.e. V. századan foglalták el az onnan 23 kilométerre lévő Kition (a mai Larnaca) városának föníciai uralkodói a görögöktől. A föníciaiak 150 éven át irányították a város életét. Az egykori görög városállam két akropolisszal rendelkezett. Idaliont görögök és föníciaiak egyaránt lakták, gazdagságát a rézbányászatnak, valamint a part menti városokkal folytatott élénk kereskedelemnek köszönhette.

Húsz éve folynak ásatások az Ampileri-domb lábánál, amelyen egykoron a város nyugati akropolisza helyezkedett el, a ciprusi régészek eddig kétezer négyzetméteres területet tártak fel - olvasható a Famagusta Gazette honlapján.

A ciprusi régészeti hivatal szakemberei feltártak egy erődített épületkomplexumot, amely egyaránt lehetett az ókori város egyik palotája, de adminisztratív központja is. Napvilágra kerültek az utak, amelyek a külső kapuktól az udvarokhoz vezettek, a bástyák, hatalmas raktárak, lakóépületek, valamint hadilétesítmények.

Az archeológusok szerint az erődített épületkomplexum védelmi jellegű volt: a bástyákról a belső úthálózatot és a nagyméretű, négyszögletes udvarokat tarthatták ellenőrzésük alatt a katonák. Az udvarokat emeletes raktárak szegélyezték: a földszinten a térség két fő mezőgazdasági terméke, a bor és az olívaolaj tárolására szolgáló amforák sorakoztak. A raktárhelyiségek némelyikében az adókra vonatkozó feljegyzéseket is találtak.

Idaliont először egy asszír forrás említi, a Kr.e. VII. századból származik ez a bejegyzés, és a város neve ma a modern Dali település nevében él tovább.

A régészek feltételezése szerint a most feltárt akropolisz egy még korábbi vár alapjain nyugodhat, elképzelhető, hogy a görög királyok a városállamot egy olyan palotára építették, amelyet egykor Chalcanor építtetett. A legendás Chalcanor a trójai király, Priamosz távoli rokona volt, akinek családja - és talán még ő maga is - ennek ellenőre a Tróját ostromló görögök, az akhájok oldalán küzdött.

Ciprus története rendkívül változatos: a régészeti kutatások szerint már Kr.e. 9000 voltak települések a Földközi-tengeri szigeten. A mükénei korban görögök, föníciaiak, majd rómaiak hódítottak itt. A középkorban germán frankok, Itáliából velenceiek uralták a szigetet, majd a törökök 1571-ben elfoglalták. A Brit Birodalomhoz 1878 után tartozott, függetlenségét 1960-an nyerte el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!