szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két díszes óbirodalmi temetkezést fedeztek fel egyiptomi régészek Kairó közelében, a szakkarai nekropoliszban - a 4300 éves sírok apának és fiának szolgáltak végső nyugvóhelyül.

A sziklába vájt sírok Dzsószer fáraó lépcsős piramisától nyugatra találhatók, s a VI. dinasztia idejéből (Kr.e.2374-2191) származnak. A területen 1986 óta folytatnak ásatásokat az egyiptomi régészek.

A felfedezést méltató Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője kiemelte, hogy a valaha előkerült legkifinomultabb kivitelezésű óbirodalmi sírokról van szó. Két magas rangú VI. dinasztiabeli tisztségviselő, apa és fia számára készültek a sírok: Sendva a királyi írnokok vezetője volt, majd fia, Honszu örökölte a tisztséget. Az apa sírjának felső részében egy álajtó található, amelynek színpompás freskói az elhunytat az áldozati asztal előtt ülve ábrázolják, arra utalva, hogy életében fontos tisztségeket töltött be, a felíratok pedig felsorolják az életében viselt rangjait. Sendva nem csupán a királyi írnokok előjárója volt, hanem különböző "küldetések" felügyelője is, de más címekkel is elismerték érdemeit. 

Közvetlenül az álajtó alatt található a 20 méteres sírakna, amely mélységénél fogva garantálta Sendva örök álmának háborítatlanságát. "Amikor leereszkedtem, felfedeztem, hogy a sírrablók nem fosztották ki a temetkezést" - emelte ki Záhi Havvász.

Sendva fából készült díszes szarkofágja szétmállott a nedvesség miatt. A koporsó mellett mészkőből faragott edények sorakoztak, köztük kacsaalakú áldozati edények: amikor utóbbiakat felnyitották, felfedezték a szárnyasok csontjait.

A síraknában egy kiszínezett domborművet, valamint 30 centiméteres obeliszket találtak

"Az obeliszk a Napisten, Ré szimbóluma" - magyarázta Abdel-Hakim Karar, az ásatás társvezetője, hozzátéve, hogy az Óbirodalom idején az egyiptomiak kis obeliszkeket emeltek sírjaik előtt. Ugyancsak obeliszkeket állítottak a királynék halotti templomaiban. Sendva sírja mellett a régészek felfedezték fia, Honszu végső nyughelyét, amelyet még az ókorban kiraboltak. A színpompás sírkamrában az álajtó feliratai sorolják fel a férfi rangjait, amelyek tanúsága szerint Honszu örökölte apja tisztségeit. Az álajtó felett az elhunyt életéből való jelenetek láthatók, a szemközti falnál pedig a régészek megtalálták az áldozati asztalt, amelynek mészkő talapzatába különböző, VI. dinasztiabeli jelképeket véstek.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról