szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegyezer kilométeres ívben vont sötétséget a teljes napfogyatkozás vasárnap a Csendes-óceán fölött.

Tapsban törtek ki a Húsvét-szigeteken napok óta gyülekező megfigyelők, turisták és helybéliek, amikor megkezdődött a 4 perc 41 másodpercig tartó teljes napfogyatkozás.Tahitin, ahol a ritka természeti jelenség indult, a hatás olyan megdöbbentő volt, hogy a futballőrült polinéziaiak tömegei fordultak el a labdarúgó-világbajnokság döntőjétől, és a televízió képernyője helyett az eget kémlelték. A 260 ezer lakosú Tahitin több mint 120 ezer pár szemvédőt adtak el a helyi optikusok és gyógyszertárak. Előzőleg felhívták az emberek figyelmét, hogy vaksághoz vezethet, ha közvetlenül, szemük védelme nélkül nézik a napfogyatkozást.

A teljes napfogyatkozás magyar idő szerint vasárnap 20:15-kor kezdődött a Csendes-óceán déli része, Tonga felett. A Chiléhez tartozó, mindössze 160 négyzetkilométeres Húsvét-szigetek háromezer éves kőszobrai 22:11-kor borultak sötétségbe, majd a kontinentális Chile és Argentína egy része következett, ahol Patagóniában 22 óra 52 perckor ért véget a látványos természeti jelenség.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

A leghosszabb napfogyatkozás képekben - Nagyítás

Többek között Indiában, Bhutánban, Nepálban, Bangladesben, Kínában és Japánban lehetett teljes hosszúságában végignézni a természeti jelenséget. A következő, hasonlóan hosszú napfogyatkozás megfigyelésére 123 év múlva, 2132 június 13-án lesz lehetőség.

hvg.hu Kult

Ragyogó Napfogyatkozás Budapesten

Egy magyar alkotás bemutatójának ünnepnek kellene lennie a magyar kulturális közéletben, ahogy ünnep Párizsban, Münchenben, Pforzheimben, Glyndebourne-ban, Chemnitzben. Ezekben a városokban fontos egy friss zenemű. Különösen fontos, ha a szerzője magyar. Minden „hazaffyaskodás” nélkül állítható: a magyar zenét a határokon kívül értéke szerint kezelik. Sári József Napfogyatkozása a hivatalos hódolók nélkül is sikert aratott a Magyar Állami Operaházban.