szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatta a Phantom Eye, azaz Fantomszem névre keresztelt vezető nélküli, hidrogén-meghajtású új kémrepülőgépét a Boeing. A felderítésre használható jármű akár négy napot is a levegőben tölthet megszakítás nélkül.

©

A 20 ezer méteres magasságban is használható gép a Kaliforniában elvégzendő jövőbeli tesztek után 2011-ben teheti meg első útját – írja a BBC. A hírszerzésre és felderítésre is alkalmas repülőgépet a Boeing Phantom Works elnevezésű kutatási és fejlesztési egysége alkotta meg.

A hidrogén-meghajtásának köszönhetően a Fantomszem akár 96 órát is a levegőben tölthet. A járművet két 2,3 literes, egyenként 150 lóerős motor hajtja, szárnyainak fesztávolsága 46 méter.

A brit védelmi minisztérium is érdeklődik a nagy magasságban használható, hosszú ideig működőképes felderítőgépek iránt, és jó pár technológiai megoldást is számba vett már. Ilyen többek között a napenergia is: a Qinetiq légvédelmi cég például a tárcával egyetértésben teszteket végez egy Zephyr elnevezésű, napenergia által meghajtott gép kifejlesztésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Működik a hangsebességnél ötször gyorsabb hajtómű

Hiperszonikus repülőtechnológián dolgozik Amerika és Ausztrália, írja a The Daily Telegraph. Sikeresen zajlottak az első tesztek a múlt héten Dél-Ausztráliában: az új technológiát a kereskedelmi repülésben legalább annyira jól lehetne hasznosítani, mint műholdak Föld körüli pályára állításában.

MTI Tech

Napenergia hajtotta repülőgéppel a világ körül

Felfedezők családjából származik, akiket mindig foglalkoztatott a környezet és a természeti erőforrások kérdése. Nagyapja volt az első ember, aki kutatta a sztratoszférát, léghajóval áthatolva a légkörön; apja vitte végbe 1960-ban a valaha legmélyebb tengeri merülést egy tengeralattjáróban. Bertrand Piccard most napenergia hajtotta repülőgéppel készül világkörüli útra, amelytől azt reméli, hogy tudatosíthatja a megújuló energia használatát.

hvg.hu Gazdaság

A Boeing a 767-esekkel akar vadászgépeket tankolni

A Boeing 767-es repülőgépének átalakított verziójával száll a ringbe a Pentagon gigatenderén. Az amerikai repülőgépgyártó azzal próbálja meggyőzni az USA kormányzatát, hogy sokkal több munkahelyet teremtene, mint versenytársai – írja a Financial Times Deutschland online kiadása.

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt