szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kihaltnak hitték, de visszatért: 84 év óta először ismét mediterrán barátfóka úszik az olasz tengerekben más, szintén évtizedek óta nem látott fajokkal együtt. Az állatvédők lehetségesnek tartják fókák és halászok együttélését.

Liguria partjainál utoljára 1926-ban láttak barátfókát a halászok. Beleakadt a hálójukba, és a genovai természettudományi múzeumban végezte kitömve. Homérosz megénekelte, és a Földközi-tenger jellegzetes fókafaja volt, amíg majdnem teljesen ki nem pusztították. Összesen 500 példányt tartanak számon belőle a Földközi-tenger medencéjében, de az olasz tengereken 84 éve nem látták. Most hirtelen visszatért.

A liguriai Portofino védett tengeri övezetében egy búvár pillantotta meg a barátfókát. "Nehéz megmondani, ki volt jobban megilletődve. Egymás szemébe néztünk" - mondta el a búvár, aki kamerájával is megörökítette a rendkívüli pillanatot, de annyira izgatott volt, hogy a rosszul sikerült felvételen csak a barátfóka hátsója látszik.

A portofinói tengeri nemzeti park igazgatója, Giorgio Fanciulli büszkén sorolta fel, hogy a barátfókán kívül az idén már egy ördögrája, két fehér marlin (más néven: szuronyos hal) és több barrakuda is letelepedett a tiszta és főleg védett liguriai vizekben.

A mediterrán barátfóka az idén már feltűnt a Szicíliához közeli Ustica szigeténél és az Egadi-szigeteknél is, ahol a halászok egy nőstényt és kölykét fényképezték le mobiltelefonjukkal. Az Egadi-szigeteken egyébként barátfókát ábrázoló szobor díszeleg, de élő állatot évtizedek óta most először láttak. "Itt az utolsó, hálóikat megrongáló fókákat a halászok fegyverrel lőtték le. Most is egy ideig titkolták, hogy barátfókát láttak, mert nem akarták, hogy tovább szigorítsák a halászhálókra vonatkozó előírásokat. A helyi halászok azonban nem veszélyeztetik a fókákat, az ipari méretű halászat, a vontatott hálók és a környezetszennyezés pusztítja őket" - hangsúlyozta a barátfókákat tanulmányozó olasz állatvédő csoport nevében Emanuele Coppola.

A Szicília melletti Linosa szigetén ezzel egy időben azt az ál-cserepesteknőst búcsúztatták, amely már az egymást követő harmadik évben rakta le itt tojásait. Remélik, jövőre is visszatér.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Természet

Ökológiai katasztrófa fenyeget Louisianában

A tengeri élővilág több száz faját, valamint a louisianai partvidékhez közeli szigeteken és a mocsárvidéken fészkelő vándormadarakat, pelikánokat és vidrákat fenyegeti leginkább a Mexikói-öbölben fúrótorony-robbanás miatt keletkezett olajszennyezés, amelynek nyúlványai csütörtökön elérték az Egyesült Államok déli partvidékét, a Mississipi folyó deltáját.

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Utazási korlátozásokat vezethet be az EU

Utazási korlátozásokat vezethet be az EU