szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harpokratésznak, a titoktartás egyiptomi istenének szobrocskáját tárták fel Nagy-Britanniában - ez a legkorábbi egyiptomi istenábrázolás, amely a római kori Britanniába kerülhetett.

A Readingi Egyetem régészei 1997 óta folytatnak ásatásokat Silchester közelében, ahol Calleva Atrebatum erődített várost (oppidumot) tárják fel - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Calleva Atrebatum városa poligonális elrendezésű volt, a Kr. u. I-II. évszázadban a településen zömmel faépítményeket emeltek, a város amfiteátruma, amely Kr. u. 70-80. táján épült, a városfalakon kívül kapott helyet. A legtöbb római kori település a rómaiak távozása után is lakott maradt, Calleva Atrebatumot azonban lakói szokatlan módon elhagyták.

A tavalyi ásatási szezonban előkerült leleteket az elmúlt egy év alatt megtisztították, majd restaurálták, s most kerültek vissza elemzésre a régészekhez. Michael Fulford professzor szerint a tavalyi leletek közül a legértékesebb egy szénserpenyő, amelyet Harpokratész, a titoktartás, a  hallgatás egyiptomi istennek bronzszobra díszít. A szénserpenyő az egyetlen a maga nemében, amely a brit szigeteken előkerült.

"A szénserpenyőt a Kr. u. 40-es évek közepén-végén importálhatták, s a hatvanas évek végéig használhatták. A szobrocska a római kori Britanniába behozott legkorábbi egyiptomi istenábrázolás, s egyben az első római kori luxustárgy, amelyet Angliában találtunk.     Harpokratész nem más, mint a gyermek Hórusz, Ízisz és Ozirisz fia, akit az egyiptomiak gyakran az ajkai elé emelt mutatóujjal ábrázolták. Ez a gesztus jelenítette meg nevének hieroglifáját, ám a görögök és a rómaiak félreértették az ábrázolását, s 'adoptálták' mint a hallgatás, a titoktartás istenét. A Harpokratész nevet is a görögök adományozták az 'örökbefogadott' istennek" - magyarázta Michael Fulford professzor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!