szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Búcsúzik a Google Wave, amelytől a keresőcég azt várta, hogy gyökeresen át fogja alakítani az online kommunikációt. A közösségi oldalak, az e-mail és az azonnali üzenetküldők funkcióit egyesíteni igyekvő hibrid azonban csúfos bukásnak bizonyult, s egyelőre a szakemberek sem tudják, mi hiányzott a nyerő recepthez.

A BBC értesülései szerint a nagy hírveréssel beharangozott Wave-et a Google egy évvel ezelőtt a következő szlogennel vezette be a piacra: „így nézne ki az e-mail, ha ma találták volna fel”. Az üzenetváltást és a levelezést vegyítő alkalmazás felhasználói akár egyszerre is dolgozhattak ugyanazon a dokumentumon, valós időben (ez egyébként továbbra is működik a Google Docs szolgáltatásában). Az ötlet Jens és Lars Rasmussen nevéhez fűződik, akiknek többek között a rendkívül sikeres térképszolgáltatás, a Google Maps is köszönhető.

„A Wave-et nem karolták fel annyian, mint amennyit szerettünk volna” – írta Urs Holzle, a Google munkatársa egy blogbejegyzésben. „Nem fogjuk tovább fejleszteni a szolgáltatást önálló termékként, de legalább az év végéig elérhető marad az oldal, a technológiát pedig más Google-programokban kívánjuk tovább hasznosítani.”

Nem vált be, a Google vezetői sem értik, miért
©

Lars Rasmussen tavaly, a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a platform sikere nagyban függ attól, hány felhasználót tud elhódítani az egyéb szolgáltatásoktól és közösségi oldalaktól.

„Az emberek áttérése nélkül a Wave nem tud megfelelően működni” – fejtette ki a szakember. „Megvádoltak azzal, hogy már-már túlzottan optimista vagyok, de nem látom, hogy a felhasználók miért ne akarnák ezt megtenni.” A cég nem hozta nyilvánosságra, hogy hány internetező regisztrálta magát a Google Wave-re, illetve közülük hányan használták a szolgáltatást.

Erich Schmidt, a Google vezérigazgatója a Techonomy szakmai konferencián úgy fogalmazott: rendkívül nehéz megállapítani, hogy a Wave miért nem tudott sikeressé válni a felhasználók között.

„Nagyon ügyes alkalmazásról van szó, valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy miért nem működött” – fejtette ki Schmidt. „Az egyik vezérelvünk, hogy próbálkozunk. Az esetleges bukásra pedig nem tekintünk kudarcként. Ez egy olyan cég, ahol mindenkinek lehetősége van nagy fába vágni a fejszéjét, legfeljebb nem sikerül a dolog.”

A felhasználók leggyakoribb panasza a bonyolult, kevésbé felhasználóbarát felület volt, illetve sokan feltették a kérdést, hogy pontosan mire kellene használni a kommunikációs hibridet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Google beszáll az idegenforgalomba is

A keresőmotor-óriás Google belépett az idegenforgalmi piacra is, miután felvásárolta a repülési járatinformációs rendszereket működtető ITA Software céget.

hvg.hu Tech

Kevéssé ismert funkciókat rejt a Google Apps

A Google nagy erőkkel fejleszti online alkalmazáscsomagját. A Google Apps-nak sok olyan funkciója van, amelyről az ingyenes verziót használó egyéni felhasználók többsége valószínűleg még sosem hallott – írja a Techline.

hvg.hu Tech

Google Wave: mit vár izgatottan több millió felhasználó?

A keresőóriás legújabb szolgáltatását, a Google Wave-et óriási várakozás előzi meg. A tegnapi nap során százezer szerencsés felhasználó kapott előzetes hozzáférést a szolgáltatáshoz, amely részben levelezés, részben üzenőszoftver, részben megosztott dokumentumkezelő, összességében azonban – a cég reményei szerint – egy új kommunikációs forma válhat belőle.

Ilyen halálozási adatok mellett miért enyhít a kormány – szegezték a kérdést Kovács Zoltánnak az al-Dzsazírán

Ilyen halálozási adatok mellett miért enyhít a kormány – szegezték a kérdést Kovács Zoltánnak az al-Dzsazírán

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra

Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra