szerző:
techline.hu

Az animációs filmek készítéséhez számtalan eszköz áll ma már rendelkezésre, amelyek között előkelő helyet foglal el...

Az animációs filmek készítéséhez számtalan eszköz áll ma már rendelkezésre, amelyek között előkelő helyet foglal el például az Adobe Flash, vagy a korábban nálunk is bemutatott Anime Studio, amelynek amúgy nemrég jelent meg legújabb, 7-es verziója (még éppen teszteljük, de hamarosan lesz róla cikkünk is).

Kényelmes körülmények között dolgozhatunk

A piac egyik legérdekesebb szereplője viszont a Toon Boom Studio, amely rögtön öt animációs technikát tesz elérhetővé a vállalkozó kedvű tanulóknak, vagy éppen a profiknak. Ahogy a korábbi változatokban, úgy az aktuális 5-ösben is van lehetőségünk, hogy a papíron megrajzolt fázisokat beszkennelve, azokból állítsuk össze a végleges filmet, illetve arra is, hogy a hagyományos “rajzolós módszert” a papír helyett mondjuk egy digitális rajzpadon alkalmazzuk, s közvetlenül a képernyőn rajzoljuk meg a fázisokat. Ugyancsak maradt a cut-out lehetőség, amelynél gyakorlatilag “darabokból állnak” a karakterek, s ezeket a részeket tudjuk mozgatni egymáshoz képest, csatlakozási pontok megadásával (hasonlóan, mint mondjuk a 3D-s animációknál a “csontváz” esetében). A karaktereket, objektumokat természetesen itt is teljes egészében megtervezhetjük a programban, vagyis megrajzolhatjuk a vázlatot, letisztázhatjuk, majd feldarabolhatjuk. Minden fontos eszköz a rendelkezésünkre áll: készíthetünk útvonalakat a mozgatáshoz, változtathatjuk a kamerák helyzetét és méretét, szinkronizálhatjuk a hangot a szájmozgással, játszhatunk az árnyékokkal és fényekkel stb. A Toon Boom Studio kifinomult megoldásokra képes, ha rajzfilmkészítésről van szó.

Export lehetőségek

A fenti három módszer eleve óriási szabadságot nyújt, de van még két animációs eljárás, melyeket használhatunk a programban. Az egyik a rotoscoping, amelyben egy importált videó alapján rajzolhatjuk le a fázisokat. Ezt vegyítve a digitális rajzzal rendkívül élethű mozgásokat hozhatunk létre a képernyőn.

Közvetlenül a Youtube-ra is mehet a filmünk

Az ötödik módszer pedig a stop-motion animáció, amely talán a legtöbb kezdő animátor számára csábító, hiszen viszonylag gyorsan lehet vele látványos eredményt elérni (persze az igazán profi végeredményért itt is meg kell küzdeni).

Rengeteg ingyenes oktatóanyagot találunk hozzá (angolul)

A stop-motion esetében gyakorlatilag fotókból állíthatjuk össze az animációt, vagyis minden egyes fázist le kell fotóznunk, majd összefűzni végleges animációvá. Használhatunk persze a géphez csatlakoztatott videokamerát is, ekkor közvetlenül a programban állíthatjuk össze az anyagot, a képernyőn ellenőrizve minden fázist, majd elkészítve a fotót. Van lehetőség greenbox/bluebox technológia alkalmazására is, ehhez rendelkezésre áll a Chrome Key szűrő. Ennek segítségével könnyedén lecserélhetjük később a hátteret az animáció mögött. Kiváló lehetőség mondjuk gyurma- vagy LEGO filmek készítéséhez, ami mellesleg a gyerekek számára is egy igazán kreatív és szórakoztató elfoglaltság.

Chrome Keying funkció

A program 2D animációk készítésére hivatott, de készíthetünk vele ál-3D-s anyagokat is, hiszen a kamera térben is mozgatható.
A korábbi változatokhoz képest az 5-ös verzió felülete komoly újításokon esett át, így sokkal kényelmesebb körülmények között dolgozhatunk, s áttekinthetőbbek, kezelhetőbbek lettek a panelek is.
Az előnézeti visszajátszás is gyorsult, ami lényeges, hiszen a program tetszőleges mennyiségű képet importálhat minőségromlás nélkül, azonban a visszajátszásnál van lehetőség a minőség átmeneti “rontására” a zökkenésmentes visszanézéshez (természetesen az eredeti kép minősége nem módosul).
A Toon Boom Studio kiváló választás az animációkészítéssel ismerkedőknek is, hiszen rövid idő alatt elsajátítható a használata, s viszonylag gyorsan érhetünk el vele látványos végeredményt (számos remek, ingyenes és fizetős tutorial anyag található a készítők honlapján is. Az annotations lehetőség pedig segíti az oktatók dolgát, hiszen közvetlenül az animációban helyezhetik el megjegyzéseiket, instrukcióikat, amelyeket a tanuló egyetlen kattintással ki- vagy bekapcsolhat.

A kor divatjának megfelelően természetesen egy mozdulattal küldhetjük fel a végleges anyagot a Youtube-ra vagy a Facebookra, de értelemszerűen akár full HD minőségű animációkat is készíthetünk, s exportálhatjuk azokat Flash, MOV, AVI, DV Stream stb.
A Toon Boom Studio megvásárolható Windowsos és Maces változatban is, ára 300 dollár körül van, ami mondjuk nem éppen a olcsó, de ha tekintetbe vesszük a tudását és a megtanulására fordítandó rövid időt, kifejezetten jó vétel lehet kezdőknek és profiknak egyaránt. Gyakorlatilag nulláról a teljes, vágott filmig juthatunk el benne.
Bár megvásárolható hozzá rengeteg oktató anyag is, a Youtube-on is találunk számtalan remek tutorialt, ingyen. Mivel nem olcsó program, érdemes személyesen is kipróbálni a vásárlás előtt, amire szerencsére van lehetőség a letölthető próbaverzió segítségével.
Aki pedig látni szeretné, hogy miket is lehet összehozni a program segítségével, annak javasoljuk az alábbi oldal megtekintését, illetve itt is látható rengeteg Toon Boom Studióval készült animáció.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Top 500: A nagyság kevés, adót optimalizálni tudni kell

Top 500: A nagyság kevés, adót optimalizálni tudni kell

20 órán át haldoklott az út mellett az elgázolt medve, leváltják a hargitai prefektust

20 órán át haldoklott az út mellett az elgázolt medve, leváltják a hargitai prefektust

Ifj. Lomnici szerint törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok

Ifj. Lomnici szerint törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Erzsébet királynő nem hagyta jóvá András herceg interjúját

Erzsébet királynő nem hagyta jóvá András herceg interjúját